Plečnik in voda: vodnjaki v mestu

V izteku Plečnikovega leta obiskovalci Plečnikove hiše na občasni razstavi z naslovom Plečnik in voda: vodnjaki v mestu lahko pokukajo v originalno gradivo Plečnikove zbirke in si ogledajo arhitektove načrte za različne projekte, povezane z vodo. 

Voda je Plečnika navdihovala od vsega začetka njegovega ustvarjanja: v svoja dela jo je vključeval že v svoja zgodnja dela na Dunaju, igrala je veliko vlogo pri prenovi Praškega gradu, predvsem pa je največje z vodo povezane projekte arhitekt izvedel prav v Ljubljani, ko je urejal bregove Ljubljanice. Razstava Plečnik in voda: vodnjaki v mestu pa se za razliko od njegovih večjih projektov posveča Plečnikovim zamislim in realizacijam manjših rešitev, v katere je vključeval vodo kot simbol vira življenja in očiščenja. Ana Porok, avtorica razstave, je ob tem povedala: "Plečnik se je v svojem celotnem opusu posvečal tudi oblikovanju vodnjakov. Voda mu je kot tekoči element pomenila dopolnitev in oživitev statične arhitekture. V svojem poznem obdobju je veliko razmišljal o različnih kombinacijah spomenikov v sozvočju z vodo, kar se lepo kaže v vrsti izvirnih skic in načrtov na razstavi, njegove zamisli pa žal niso bile uresničene."

Razstavo, ki se osredotoča na Plečnikove zamisli za ljubljanske vodnjake in spomenike, dopolnjuje tudi arhitektova ureditev Rožnovenskega vodnjaka v Kranju. Ravno to Plečnikovo delo je bilo navdih za umetnico Lelo B. Njatin, ki je ustvarila izvirno pravljico z naslovom Umetnik in ptič in jo javnosti predstavila na mestu samem; pravljica je tudi del postavitve razstave Plečnik in voda.

Razstava je s podporo Ministrstva za okolje in prostor del projekta Mesec prostora 2017, ki letos poteka pod sloganom Zeleni prostor povezuje. "Z izbiro osrednje teme Meseca prostora 2017 želimo izpostaviti razvojni in varovalni vidik povezovanja in medsebojnega dopolnjevanja zelenih prostorov ter vlogo prostorskega načrtovanja pri tem. Povezan zeleni prostor je vodilo usmerjanja prihodnjega razvoja v prostoru, ki bo vključeno tudi v novo Strategijo prostorskega razvoja Slovenije 2030, ki je trenutno v pripravi," so o pomenu projekta povedali na ministrstvu. tukaj. Razstavo, povezano s Plečnikovim ustvarjanjem z vodo, pa je podprlo tudi javno podjetje VODOVOD-KANALIZACIJA.


SPREMLJEVALNI PROGRAM RAZSTAVE
25. 10. 2017 ob 17.00
Vodstvo po razstavi s kustosinjo Ano Porok; prijave na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

18. 11. 2017 ob 11.00
Plečnikovi vodnjaki v mestu, voden ogled po Ljubljani s kustosinjo Ano Porok; v primeru slabega vremena se namesto ogleda po mestu izvede vodstvo po razstavi Plečnik in voda; prijave na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

3. 12. 2017, 10.00–21.00, Ta veseli dan kulture
Prost vstop v Plečnikovo hišo z ogledom stalne in občasne razstave ter originalnega Plečnikovega domovanja. Obvezne prijave: 30. 11. in 1. 12. 2017 na prijava@mgml.si.

17. 1. 2018 ob 17.00
Vodstvo po razstavi s kustosinjo Ano Porok; prijave na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

 

Fotografija: Plečnikov vodnjak na Levstikovem trgu v Ljubljani; foto: Andrej Peunik/MGML

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo Muzej in galerije mesta Ljubljane:

Zemljevid