+MSUM: Janez Janša

  • Kaj: Likovna razstava
  • Kdaj: sreda, 18.10.2017 do nedelja, 18.2.2018
  • Kje: Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), Maistrova 3, Ljubljana
  • Prireditelj: Moderna galerija
  • Vstopnina: Brez vstopnine na dan otvoritve. Odrasli: 5,00 EUR. Dijaki, študenti, upokojenci: 2,50 EUR. Skupine odraslih: 3,50 EUR. Skupine študentov, upokojencev, dijakov: 2,00 EUR. Družine: 10,00 EUR.

 

Leta 2007 so se trije slovenski umetniki včlanili v Slovensko demokratsko stranko (SDS) in uradno spremenili ime v ime strankarskega prvaka, tedanjega slovenskega premiera, Janeza Janše. Preimenovali so se sicer iz osebnih razlogov, a ločnice med njihovim življenjem in umetnostjo so se začele zabrisovati na najrazličnejše nepričakovane načine.

Od tedaj živijo svoja zasebna in javna življenja ter delajo posamično in skupinsko z istim imenom ter tako raziskujejo filozofske, psihološke, politične, biopolitične, zgodovinske, pravne, ekonomske, lingvistične in družbene implikacije spremembe imena. Pri tem so svoje življenje spremenili v trajajoči performans, svojo umetnost pa v močno sredstvo za razmislek o ritualih in konvencijah in za razpravo o statusu in funkciji stvari, povezanih z identiteto, kot so podpis, potni list, osebna izkaznica ter kreditne in plačilne kartice.

Antološka razstava po desetih letih nam podaja pregled zgodbe, ki kljub močni zakoreninjenosti v Sloveniji in njeni nedavni zgodovini zastavlja kar nekaj univerzalnih vprašanj o identiteti v dobi biopolitike in o umetnosti v informacijski dobi, ter jo projicira v prihodnost s tem, da najavlja registracijo imena Janez Janša kot blagovne znamke za naslednjih deset let. Kaj je v imenu? Kako se navezuje na lastništvo, pravni status, samozaznavanje, samopredstavitev, profiliranje, nadzor, avtorske pravice in komodifikacijo jezika ter s tem povezane teme, ki opredeljujejo sodobno stanje? Kaj je umetniško delo in kje so meje, ki ga opredeljujejo glede na življenje, institucije in podjetja?

Razstava Janez Janša® je nastala v koprodukciji Moderne galerije (MG+MSUM) in Aksiome – zavoda za sodobno umetnost, Ljubljana, kurira pa jo neodvisni kustos Domenico Quaranta. Predstavlja obsežen izbor del in projektov Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše v zadnjih desetih letih. Večina se jih je porodila kot stranski učinek spremembe imena in s tem povezanih življenjskih dogodkov, ki so sledili. Kot dejanje, ki so ga izvedli brez eksplicitnih umetniških ali političnih namenov, je sprememba imena sprožila vrsto posledic, reakcij in interpretacij, ki so bile umetniške ali pa politične. Z umetniškega vidika je bila sprememba imena dojeta ali kot performans ali kot provokacija. S političnega vidika so jo dojemali ali kot dejanje politične afiliacije ali odpora. Te interpretacije so se pogosto odražale v javnih izjavah in prispevkih v medijih. S povsem administrativnega vidika je bila sprememba imena zakonit postopek, ki je – samodejno ali po predhodni prošnji – prinesel relevantne dokumente – osebne izkaznice in potne liste, rojstne in poročne liste itn.

Razstava je del projekta State Machines – Umetnost, delo in identiteta v času globaliziranih algoritmov, ki preučuje nove odnose med državami, državljani in brezdomovinstvom, ki ga omogočajo nove tehnologije, s posebnim poudarkom na tem, kako te tehnologije vplivajo na identiteto in državljanstvo, digitalno delo in finance.

 

Spremljevalni program v oktobru:

-          Konferenca Prava in neprava imena. Identiteta v informacijski družbi. Kino Šiška, 17. in 18. oktober 2017. Več informacij tukaj.

-          Projekcija dokumentarnega filma Jaz sem Janez Janša (2012). Kinodvor, 22. oktober 2017 ob 19. uri. Več informacij tukaj.

 

 

Fotografije:

1. Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, 350 Janez Janša Bottles (detajl), Ljubljana, 2017, Triptih. Foto: Dejan Habicht. Z dovoljenjem: Aksioma – Zavod za sodobna umentnosti, Ljubljana 

2. Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Poroka, Ljubljana, 11. avgust 2007. Obred, z leve: Janez Janša, priča, Marcela Okretič, nevesta, Janez Janša, ženin, Janez Janša, priča in Branko Franc Grošl, pooblaščenec Mestne občine Ljubljana za sklepanje zakonskih zvez. Foto: Nada Žgank, Z dovoljenjem: Aksioma – Zavod za sodobna umentnosti, Ljubljana

3. Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Delo, (detail), Muzej moderne in sodobne umetnosti Reka, Mali salon, 2013. Kuratorki: Sabina Salamon, Ksenija Orelj. Foto: Robert Sošić. Z dovoljenjem: Aksioma – Zavod za sodobna umentnosti, Ljubljana.

4. Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Zlati Triglav / Študija za spomenik nacionalni sodobni umetnosti, Pozlačena skulptura, 115 x 123 x 45 cm. Steirischer Herbst, Forum Stadtpark, Graz, 2008. Foto: Peter Rauch, Z dovoljenjem: Aksioma – Zavod za sodobna umentnosti, Ljubljana. 

Vir: Moderna galerija, Napovednik.com

Zemljevid