Fotografska razstava Bojana Golčarja v Mariboru

Na razstavi bodo predstavljene fotografije Maribora, ki jih je fotograf Bojan Golčar  v sodelovanju z avtorico spremnih besedil Bojano Kunst oblikoval v zgodbo o mestu, njegovih ulicah, opuščenih tovarnah in zapuščenih zgradbah. In o ljudeh, ki s svojo kreativnostjo in trmasto vztrajnostjo ohranjajo upanje, da mesto preboli glavobol tranzicijskega procesa, ki je bil v Mariboru še posebej robat in katerega posledice v sliki in besedi predstavlja avtorjeva fotografska monografija z naslovom Usedline in sledovi, ki je spomladi izšla pri Založbi Litera.
"Za fotografije Maribora fotografa Bojana Golčarja, se zdi, da so na njih pravzaprav ostanki, posledice, številni sledovi. To so fotografije, ki jih skozi dramatične plasti sivine zaznamuje nekakšna postdogodkovna dejstvenost, skorajda nemarna otopelost od trkov in sledov različnih plasti preteklosti in sedanjosti, ki so se nabrali v seriji političnih, ideoloških in zgodovinskih dogodkov mesta. Fotografije z dosledno zavezanostjo kontrastu med črnim in belim poudarijo prav to dramatičnost ostankov in usedlin, okostja hiš in zidov izstopajo, kot da bi bili na rentgenu, beton postane paleta vzorcev, ki jih na njem puščata voda in mraz, zidovi so listi papirja in ceste zrnata struktura." (Bojana Kunst)

Razstava bo na ogled vsak dan od 10. do 18. ure (razen v nedeljo) do 27.9.2017


Bojan Golčar (1966, Maribor)
V sodelovanju z režiserjem Igorjem Štromajerjem se je ob koncu osemdesetih srečal z gledališko fotografijo. V sodelovanju z mariborsko plesalko in koreografinjo Mojco Kasjak je leta 1997 ustvaril fotografije z naslovom Medprostori teles. Nato je za daljše obdobje pozornost preusmeril k drugim področjem, kasneje tudi zagotavljanju podpornega okolja za razvoj nevladnih organizacij, kar je še vedno njegovo poklicno področje. Ob tem se nenehno vrača k fotografiji, svoja dela pa predstavlja na spletni strani in socialnih omrežjih. 
Spletna galerija: 

Zunanje povezave: Bojan Golčar

Vir: Bojan Golčar, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Bojan Golčar

Zemljevid