Večer z Amerikancem na Trški gori

POGOVORNI VEČER Z AMERIKANCEM NA TRŠKI GORI,

ob izzidu oživljenega in obnovljenega glasbeno gledališkega dela z istoimenskim naslovom 13.09.2017. 

Letos mineva 130 let  prve gledališke predstave v prvem narodnem domu na Slovenskem, ki je bila premierno uprizorjena 13.03. 1887 pod taktirko režiserja in igralca – komika Ivana Vrhovca. 


Na teh gledaliških deskah sta se med drugimi kalila Viktor Markič, soustanovitelj Šentjakobskega gledališča in Danilo Bučar, igralec in skladatelj.  Prvi, ki je prispeval besedilo in drugi, ki je dodal zvočno kuliso koračnici Pozdravljen ti Dolenjski svet, premierno zaigrana leta 1933 v Ljubljani. 


Prav to koračnico je Danilo Bučar postavil v  središče glasbeno gledališkega dela, s katerim se je želel zahvaliti ob četrtstoletnem jubileju njegovega gledališkega udejstvovanja. Njegova žena Metka je z svojo spretno roko dodala besedilo. Njuno glasbeno gledališko delo z naslovom Na Trški gori je luč sveta zagledalo leta 1936 v Šentjakobskem gledališču v Ljubljani. Že čez dve leti, leta 1938 pa onkraj luže, kjer so delo prekrstili v Amerikanec na Trški Gori.  


Morebiti so se za tak naslov odločili  zaradi tedaj še svežega spomina o premierni predstavitvi koncertnega dela Georga Gershwina v New Yorku leta 1928 z naslovom 'Amerikanec v Parizu'. 

Bučarjev Amerikanec je zajela vojna vihra, ki je delo odpihnilo v pozabo. Skoro sedem stoletij je ležalo v predalu, ko se je leta 2015 ‘Amerikanca’ pričelo oživljati. 


Z oživitvijo in obnovitvijo te operete se izkazuje svetovljanskost Novega mesta in Novomeške Trške gore saj se ob bok Gershwinovemu Amerikancu  postavlja skoraj enako star Bučarjev Amerikanec. 

Podobno sporoča vsebina sama, saj je rdeča nit dramskega dogajanja zasledovanje za srečo  (ali lov za srečo), ki je v Deklaraciji neodvisnosti ZDA opredeljena kot ena od treh neodtuljivih človekovih pravic, poleg življenja in svobode. Resolucija Združenih narodov št. 66/281 z dne 28.06.2012 ugotavlja, da je lov za srečo eden temeljnih ciljev človeštva in zato razglaša 20.03. za Mednarodni dan sreče. Tako  je Bučarjev Amerikanec najstarejša znana  opereta o lovu za srečo z vsesvetnim sporočilom:


"…glavni junak izpolnjuje posamezna področja svojega življenja, in vsako zase nikoli ni dovolj, da bi bil srečen. v genialno zastavljenem scenariju se lahko identificiramo s posameznimi trenutki v Jožetovem življenju. Tako vidimo, da je celota več kot le vsota delov. Dobra doživetja se povežejo s slabšimi izkušnjami v celovito osebnost, ki najde smisel in s s tem srečo."  Lea Gornjak, univ.dipl.psih. 


Več o najstarejši znani opereti o lovu za srečo, njenem odkritju in načinu oživitve bo moč izvedeti  na pogovornem  večeru, ki ga pripravljamo v soorganizaciji Knjižnice Mirana Jarca za dne 

 
                                       13.09.2017 ob 18.00 

 
Pogovorni večer bo potekal v prostorih knjižnice Mirana Jarca. Vodila ga bo ga. Mojca Blažej Cirej. 

 

 

Zunanje povezave: Knjižnica Mirana JarcaSreča z Dolenjske (album)

Vir: Društvo Slovenske Operetne Dediščine, Napovednik.com

Naročite se na email listo Društvo Slovenske Operetne Dediščine:

Video

Zemljevid