Matilda Buns in njene žemljice (Tatovi podob)

  • Kaj: Burleskni performans (premiera)
  • Kdaj: četrtek, 14.9.2017 od 21.00 do 22.00
  • Kje: Klub Gromka, Ljubljana
  • Prireditelj: Zavod Emanat
  • Vstopnina: 5 eur / pred predstavo v klubu Gromka

Tatovi podob predstavljajo: Matilda Buns in njene žemljice

14. 9. ob 21.00 (premiera) - Klub Gromka, Metelkova

ponovitve:
14.10.2017 ob 22:00, Festival Mesto žensk, Klub Gromka
16.11.2017 ob 21:00, Klub Gromka

Enotna cena vstopnic: 5 EUR (število sedežev je omejeno, za ogled predstave je potrebna predhodna rezervacija na info@emanat.si)

Ekipa:

Avtorica in izvajalka: Urška Vohar (Matilda Buns) 
Svetovanje in odrske intervencije: Feminalz / Tatovi podob 
Kostumografija: Urška Recer 
Oblikovanje maske Tina Prpar (Tinka Pobalinka) 
Izbor in originalna glasba: Luka Prinčič 
Oblikovanje luči: Janko Oven 
Foto: Nada Žgank 
Prevodi: Katja Kosi
Izvršna produkcija: Sabina Potočki 

Produkcija: Emanat 
V sodelovanju: Klub Gromka in Mesto žensk
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

O predstavi:

Redni, modularni, presenetljivi, nikoli isti in predvsem umetniško-družaben večer Tatovi podob so v različnih oblikah sodelovanja vzpostavile_i sodelavke_i skupine Feminalz. V procesu dela, ki ga je skupina začela razvijati leta 2013, avtorice_ji ambiciozno razmišljajo in raziskujejo "feministično-postdramsko-burlesko". Z večerom tehnoburleske kontinuirano nastajajo novi umetniški prispevki, komentarji in sporočila, s katerimi neposredno nagovarjajo občinstvo in razvijajo tematske bloke, like ali zgodbe, ki se postopoma vzpostavljajo in odkrivajo gledalcem svoje bivanje. S serijo "Tatovi podob predstavljajo" skupina Feminalz vzpostavlja način dela, kjer bodo članice_i skupine podrobneje pogledali v življenje enega od tehnoburlesknih likov. V septembru 2017 se bo v solo večeru kot prva predstavila Urška Vohar, ki kot članica skupine Feminalz nastopa pod umetniškim imenom Matilda Buns. 

Matilda je ženska, vsaj ponavadi izgleda kot ženska. Ni umetnica, vendar najde navdih v vsakdanjih stvareh, kot so banane in opice, bazeni in mleko, elastan in trikoji, disko plesi, njene prsi, in konceptih kot so ženska, mati, družina, dvoumnost, neumnost in svoboda. Matilda rada poje, udarja po bobnih in piše pesmi. Dela s podobami, ki izhajajo iz njenih sanjarjenj, vendar ne izključno. Oder je njen dom in tam resnično zaživi.
V svojem prvem samostojnem projektu bo Matilda nadaljevala z delom na vsakdanjih stvareh in odkrivala skoraj neskončne možnosti metafor, ki jih te stvari ponujajo. Želi ustvarjati s kolektivnim feedback-om, saj je del kolektiva imenovanega Tatovi podob, ki že deluje po tem principu. Želi nasloviti situacije, ki jo vznemirjajo v njenem vsakdanjem življenju in jih uprizoriti na odru. Trenutno jo vznemirjajo smrt, staranje in smisel življenja, brezbrižnost, pomanjkanje empatije, šovinizem, materializem ter neuslišana želja po materinstvu. Njen načrt je, da vse te pojme dodobra preuči, prežveči in izbljuva v performans, ki bo pričal o svetu, v katerem se je trenutno znašla.

O avtorici: 

Koreografinja in plesalka Urška Vohar (1977) je po zaključeni III. gimnaziji v Mariboru nadaljevala šolanje na Pedagoški fakulteti v Mariboru, smer likovna pedagogika, in nato med letoma 2002 in 2006 študirala ples in koreografijo na SNDO (School for New Dance Development) v Amsterdamu, kjer je diplomirala leta 2006. Med študijem v Amsterdamu je začela samostojno pot tudi kot oblikovalka odrske svetlobe. Sodelovala je s številnimi priznanimi domačimi in tujimi ustvarjalci in se izobraževala z njimi (Maja Delak, Silvan Omerzu, Snježana Premuš, Andreja Rauch, Matej Kejžar, Tina Dobaj Eder, Andy Papas, Ann Popoulis, Frey Faust, Vincent Cacialano, Katie Duck, Thomas Lehmen, Andrew Morrish, David Zambrano, Juan Kruz, Keren Levi, Igor Dobričić, Ellen Knop, Georg Hobmeier). V času šolanja je ustvarila vrsto avtorskih projektov, od tega sta najbolj odmevala prav zadnja dva sola, Rojena sem bila v nedeljo in Republika prahu, s katerima je gostovala na več festivalih. Od leta 2006 živi in ustvarja v Ljubljani, kjer sodeluje z različnimi producenti: Emanat, Maska, Mesto žensk in s številnimi drugimi. V letu 2015 je prejela Nagrado Ksenije Hribar za pedagoško delo v kolektivu SVŠGL – smer sodobni ples. Kot redna članica skupine Feminalz sodeluje kot soavtorica in izvajalka v tehnoburleski Tatovi podob vse od ustanovitve skupine leta 2013.

Več o prestavi: spletna stran EMANAT 

Vir: Zavod Emanat, Napovednik.com

Zemljevid