47. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

  • Kaj: Največji etnološki festival v Sloveniji.
  • Kdaj: nedelja, 10.9.2017 od 10.00 do 22.00
  • Kje: Kamnik
  • Prireditelj: TIC Kamnik
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine velja za največji etnološki festival v Sloveniji ter se ponaša z več kot 40-letno tradicijo, letos se bo odvijal že 47.

V središču pozornosti zadnjega dne festivala bo vsakoletni vrhunec prireditve - tradicionalna nedeljska povorka - 10. september ob 15. uri. Kot častni gost si jo bo ogledal tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez. Sicer pa se povorke vsako leto udeleži okoli 2000 ljudi in tudi letos se število prijavljenih giblje okoli te številke.

Poleg tega pa se obeta tudi zanimiv nastop tujih folklornih skupin, otroška predstava Vroča Župa ter predstavitev Slovenske vojske.

CELOTNI PROGRAM NEDELJA, 10. SEPTEMBER

Glavni oder na Glavnem trgu
9.30 Budnica godbe Stadtkapelle Trofaiach
9.50 Nastopi tujih folklornih skupin
Folklorna skupina Zagreb Markovac je ena najboljših amaterskih folklornih ansamblov iz Zagreba. Ansambel ima na repertoarju preko 40 živečih koreografij iz skoraj vseh delov Hrvaške: Slavonije, Baranje, Međimurja, Podravine, Posavine, Bilogore, Banije, Žumberka, Prigorja, Karlovačkog pokuplja, Zagorja, Istre, Donjeg Jelenja, Like, otoka Paga, Trogira, Primoštena, Dubrovnika. Ansambel že več let predstavlja hrvaško folklorno umetnost na številnih festivalih doma in po svetu, kjer prejmejo stoječe ovacije publike.
Doinita folk ansambel iz Bukarešte je tradicijski glasnik Hiše kulture študentov. Ansambel ima mlado skupino (17-26 let) , vzgajajo pa tudi nadarjene otroke in mladince v starostni skupini 9-17 let. V repertoarju skupine je široka paleta ljudskih pesmi in plesov iz vseh regij države: Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldavija, Banat, Bihor, OAS, Transilvanija, plešejo pa tudi najstarejši tradicionalni romunski ples, ki se imenuje "Calus". Raznolikost pesmi je obogatena z različnimi kostumi, ki so tradicionalne noše regij, iz katerih izhajajo plesi. Visoka kakovost skupine se odraža tudi v laskavih ocenah organizatorjev festivalov, kjer gostujejo. V Sloveniji so to pot prvič.
Połoniny iz Rzeszówa prihaja iz industrijskega in kulturnega središče v jugovzhodnem delu Poljske s približno 200 000 prebivalci. Je umetniški ansambel Rzeszów University of Technology in deluje že od leta 1969. Ansambel goji ljudske plese regije Rzeszów, zaplešejo pa tudi plese drugih regij na Poljskem. V stalnem repertoarju imajo osemnajst različnih plesov v različnih barvitih kostumih. Do sedaj je POŁONINY izvedel več kot 2500 koncertov na Poljskem in v tujini, kjer je povsod naletel na topel sprejem občinstva in laskave kritike. Połoniny je udeleženec in nagrajenec številnih lokalnih in mednarodnih folklornih festivalov. Njihovi uspehi uvrščajo skupino v sam kvalitetni vrh poljskih folklornih ansamblov.
Plesna formacija Ungaresca Táncegyüttes iz Szombathelya neguje narodni ples Ungaresca. Skupina ima dva glavna cilja, ki si jih prizadeva vtkati v svoje strokovno delo. Po eni strani se trudi postaviti splete in predstaviti plesno kulturo regij madžarskega naroda, po drugi strani pa si prizadeva tudi za kultiviranje zgodovinske plesne kulture, kar nakazuje tudi njeno ime. Sodelovali so na številnih nacionalnih in mednarodnih festivalih in tekmovanjih, kjer prejema nagrade za svojo predstavo kot skupina, solo ples in koreografijo. Nastop folkloristov običajno spremlja ljudska glasbena skupina Boglya Népzenei Együtes.
Folklorni plesni ansambel Vyshyvanka iz Ukrajine je amaterska skupina, ki v osnovi neguje ukrajinske ljudske pesmi, plese in glasbo, v repertoarju pa imajo tudi plese sosednjih narodov. Čeprav je ansambel sorazmerno mlad, ustanovljen je leta 2013, pa so že nastopili na številnih mednarodnih festivalih v Nemčiji, Italiji, Slovaški, Poljski, Belorusiji in tako prihajajo tudi v Slovenijo.
15.00 TRADICIONALNA POVORKA NARODNIH NOŠ
Nagovor župana Občine Kamnik Marjana Šarca, direktorice Zavoda za turizem, šport in kulturo Božene Peterlin in ter slavnostnega govornika, predsednika Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milana Brgleza.
17.15 Revija narodnozabavnih ansamblov
Do večera bodo obiskovalce zabavali štirje kamniški narodno zabavni ansambli - Ognjeni muzikantje, Skupina Špica , Ansambel Domačini in Skupina Bojsi.

Šutna, Maistrova ulica, Glavni trg
Od 10.00 dalje.
- Sejem domače in umetnostne obrti
- Sejemska prodaja
- Diversity-express yourself
- Sejem ustvarjalcev

Park Evropa
16.00 – 19.00 V Parku Evropa bo na letošnjih Dnevih narodnih noš živahno. Nedeljsko dogajanje bo v parku namenjeno najrazličnejšim generacijam, saj se bosta z aktivnostmi in prikazi predstavili dve nepogrešljivi in zanimivi organizaciji – Slovenska vojska in gasilci PGD Kamnik. Gotovo bo dogajanje nedeljskega dopoldneva zanimivo in ga ne gre zamuditi.

Oder pri Kavarni Veronika
10.00 Predstava Vroča župa.
Nedelja, kot po slovenskem vzoru, prinaša vročo župo. Pa ne goveje. Pravljični duet Vroča župa sestavljata Rok Kosec in Goran Završnik, vsestranska ustvarjalca, improvizatorja, fotra Festivala Kamfest. Z legendarnimi interpretacijami ljudskih pravljic ter glasom in stasom ob melodični spremljavi navdušujeta tako najmlajše, kot tudi odraslo občinstvo.
13.00-15.00 in 17.00-19.00 Televizijska oddaja Gostilna Pr' Francet'
Oddaja je že dlje časa prisotna na regionalni TV mreži, se ponaša z visoko gledanostjo in je zanimiva za različne starostne skupine. Snemajo jo v različnih krajih po Sloveniji, večinoma v dvoranah in kulturnih centrih. Oddajo vodi France Peternel, ki v svoje goste povabi glasbenike, zanimive sogovornike, različna društva in humoriste.

Zunanje povezave: Facebook stranSpletna strani

Vir: TIC Kamnik, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Ognjeni muzikanti, folklorna skupina

Zemljevid