Od skice do lutke: Lutkovno gledališče Maribor

Na tradicionalni vsakoletni predstavitvi slovenskega lutkarstva Od skice do lutke se v Ljubljani prvič predstavlja Lutkovno gledališče Maribor.

Tokratno postavitev dopolnjujejo videoposnetki lutkovnih predstav, za katere so likovne zasnove lutk ustvarili Ančka Gošnik - Godec, Jože Logar, Iztok Hrga, Damijan Stepančič, Viktor Šest in Breda Varl.

Ciklus razstav Od skice do lutke, ki jo Bežigrajska galerija 1 pripravlja vse od leta 1980, je edina stalna vsakoletna slovenska razstava lutkarstva in je namenjena tudi najmlajšim obiskovalcem galerije. Na razstavi se predstavljajo likovni ustvarjalci, ki so svoj ustvarjalni opus večinoma posvetili lutkarstvu oziroma likovnemu ustvarjanju za najmlajše in praviloma svoje ustvarjanje le redko predstavljajo v galerijah.
Namen razstave je s pomočjo skic, študij in fotografij ponazoriti postopek izdelave lutke in tako predstaviti likovno delo skozi celostni ustvarjalni postopek: od skice, risbe in kipa kot študije za lutko do same lutke kot celostne plastike. Obiskovalci razstave tako spoznajo različne risarske in slikarske tehnike in se do potankosti seznanijo z nastankom likovnih del.
V času razstave se predvajajo tudi video projekcije lutkovnih predstav.

Foto: arhiv Lutkovnega gledališča Maribor

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo Muzej in galerije mesta Ljubljane:

Zemljevid