Jesenske serenade - Če glasba hrana je ljubezni

Kristina Martinc, flavta
Janez Jocif, basso continuo/flavta
Christina Thaler, sopran

Koncert z besedo povezuje Tina Uršič.

Spored:

Besedila iz knjige Pesmi iz iger (William Shakespeare) ter Igre iz pesmi (Marjan Strojan) je izbrala Christina Thaler. V knjigi so zbrane pesmi iz Shakespearovih iger v prevodu Marjana Strojana ter Strojanove pesmi, ki so variacija na le-te.

Anon.: Passe l'agua

 • Če glasba hrana je ljubezni, igraj

Claudin de Sermisy: Tant que vivray

 • Dekle in fant po stezi šla sta

Thomas Morley: It Was a Lover and his Lass

 • Proč, o proč ve ustnice

John Dowland: I Saw my Lady Weep

 • Ljubezen moja, kam?

John Dowland: Can She Excuse my Wrongs

 • Dvomi v žar, ki zvezdo kaže

Giullio Caccini: Amarilli mia bella

 • Nikomur ni povedala, da ljubi

Sigismondo d' India: Torna il sereno Zefiro

 • Če se kapric ne spomniš

Claudio Monteverdi: Non e di gentil core

 • Če prezir v tvojih očeh

Claudio Monteverdi: Si dolce e 'l tormento

 • O, gadovo srce pod cvetjem lic

Stefano Landi: T'amai gran tempo

 • Žalost mi polni sobo

Henry Purcell: O let me weep

 • Če smo sence vas žalile

Angleška ljudska: Scarborough Fair

Kristina Martinc
je pod mentorstvom doc. Mateje Bajt leta 2016 uspešno zaključila študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani in tako postala prva diplomantka na kljunasti flavti na tej akademiji. Sodeluje v več ansamblih za staro glasbo (Hymnia, Capella Carniola, Tres Aves, Le Phénix), s katerimi redno koncertira na festivalih doma in v tujini. S komorno zasedbo Hymnia je za študijsko leto 2010/11 prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. V času študija je sodelovala pri različnih projektih Baročnega orkestra Akademije za glasbo, dejavna pa je tudi kot solistka.

Janez Jocif je po končani gimnaziji v Škofji Loki študiral arheologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Glasbeno se je izobraževal na teoretskem oddelku Srednje glasbene šole in na oddelku za zborovodstvo Pedagoške akademije v Ljubljani. Kot zborovodja je sodeloval z mnogimi vokalnimi zasedbami, med njimi s Komornim zborom Loka, MePZ Glasbena matica Ljubljana, Slovenskimi kantorji idr. V zadnjem času se posveča preučevanju izvajalske prakse zgodnje glasbe posebej v povezavi z upodobitvami glasbenih instrumentov na slovenskih gotskih freskah. Je vodja ansambla za staro glasbo Capella Carniola in član mednarodnega ansambla Canso. Deluje kot svetovalec za historično glasbo in ples pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti.

Christina Thaler je magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorice Barbare Jernejčič Fürst. Ukvarja se predvsem s poustvarjanjem glasbe baroka. Zdaj se izobražuje v podiplomskem enoletnem programu Barock Vokal na glasbeni akademiji v Mainzu. Nazadnje se je predstavila v Frankfurtu (Kaisersaal) v Händlovem oratoriju Jepthta v vlogi angela, kot članica madrigalne skupine Onde Sonore pa je nastopila na festivalu stare glasbe v Brightonu (BREMF) pod taktirko Deborah Roberts.

Tina Uršič
je po poklicu igralka, ki rada dela tudi na drugih področjih. Kot igralka je zadnjih nekaj sezon sodelovala z Dramskim odrom za mlade v Lutkovnem gledališču ljubljanskem (nekdanje Gledališče za otroke in mlade Ljubljana), poleg dela v gledališču pa ji je pod kožo zlezlo tudi delo na televiziji in radiu. Na nacionalni televiziji že leta dela tako za kamero kot tudi pred njo. V veliko veselje pa sta ji tudi pripovedovanje poezije in proze, zato se vedno znova z vsem srcem vrača k Jesenskim serenadam. Pravi, da ji je vsakič posebej v veselje tudi to, da nastopa z zmeraj novimi zanimivimi glasbeniki in prisluhne njihovi glasbi.

Vir: Glasbena mladina ljubljanska, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Kristina Martinc, Janez Jocif, Christina Thaler, Tina Uršič

Zemljevid