Zvezdana Novaković Slovena Voices/ Brata Teofilović

Resonirajoče petje odprtih glasov slovanskih in balkanskih kultur

Prvi del
Zvezdana Novaković, Darina Zlatkova, Ivelina Dimova, Tanja Parvanova, glasovi; Matija Krečič, violina; Gea Pantner, viola; Zoran Bičanin, violončelo

Zvezdana Novaković je slovenska umetnica, ki raziskuje meje svojega glasbenega in performativnega izražanja. K projektu Slovena Voices je ob godalnem triu povabila tudi izjemne ljudske pevke, ki prihajajo z različnih regij Bolgarije: Dobrudže, Rodopov in severne Bolgarije, med drugimi članice znamenitega ansambla Filip Kutev.

Ob spremljavi godal vas bo Slovena Voices popeljala nazaj v stari, davni, antični čas. Pojejo v specifični tehniki odprtih glasov, ki odzvanja ter je bogata v ornamentih in drugih posebnostih različnih slovanskih in balkanskih kultur. Včasih glasovi postanejo tradicionalna glasbila, kot sta gadulka ali gaida. Sodobna klasična kompozicija je prepletena v jazzovski harmoniji, improvizacija v kombinaciji z zvokom tradicije, starodavno sreča moderno – to je bistvo Slovena Voices: odprti glasovi, pristnost in brezčasna pesem prednikov.

 

Drugi del
Ratko in Radeša Teofilović, glasova

Edinstven pojav na glasbeni sceni Srbije in Balkana. Repertoar bratov Teofilović zajema iz večstoletnega spomina narodov, ki ga je bilo treba poiskati, da bi v njuni svojstveni različici spet zaživel. Zatopila sta se v iskanje teh spominov, jim dajala izvorne značilnosti ter dodajala čustva z bogatim in individualiziranim umetniškim pristopom in sodobnimi vplivi. Aranžmaji in interpretacije odražajo globoko spoštovanje ne le do preteklosti, temveč tudi sedanjosti in, seveda, prihodnosti in nikogar, resnično nikogar, ne pustijo ravnodušnega.

 

 

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid