Ivan Cankar

Velika pregledna razstava ob 100. obletnici pisateljeve smrti

Cankarjevo leto bomo v sodelovanju z Muzeji in galerijami mesta Ljubljana zaznamovali z obsežno razstavno predstavitvijo življenja in dela pisatelja Ivana Cankarja. Pripravljamo dve razstavi na dveh prizoriščih, različno zasnovani in oblikovani, pa vendar komplementarni z jasnim skupnim sporočilom o pomenu in vlogi največjega mojstra slovenske besede. Pri uresničevanju tega ambicioznega razstavnega projekta strokovno ter z muzejskim in arhivskim gradivom sodelujeta tudi Narodna in univerzitetna knjižnica in Slovenski gledališki inštitut.   

Razstava v Mestnem muzeju Ljubljana bo predstavljala potovanje skozi čas pisateljevega življenja, razstavo v Cankarjevem domu pa v celoti posvečamo umetnosti pripovedništva in dramatike utemeljitelja slovenske moderne književnosti. Cankar je dojemal umetnost kot iskanje lepote; umetnost mu je bila svoboda, vse življenje je posvetil najvišji ideji: resnici; umetnost je bila zanj živo življenje, večno presnavljanje. Vse to so umetniška izhodišča pri oblikovanju razstavne pripovedi, ki bo z najrazličnejšimi vizualnimi sredstvi in strnjenim besedilom dočarala Cankarjevo odličnost, njegovo vsestransko vrhunsko estetiko in vizionarstvo v ključnih dramah in pomembnejših proznih delih. Pod metaforično razstavno plastjo bo potekala teoretična raven projekta, ki bo obravnavala vplive na njegovo delo, med njimi so ključni zlasti Platon, Cervantes, Shakespeare, Ibsen, Nietzsche in Marx, poudarila pa bo tudi Cankarjevo sodobnost glede na sočasno tematsko in slogovno primerljivo ustvarjanje v evropskem literarnem prostoru. V sklepnem delu razstave se bodo avtorji dotaknili tudi usode njegovih del v sočasni in poznejši kritiki ter interpretacijah.

Avtorska zasnova razstave v CD: dr. Janko Kos v sodelovanju z Ženjo Leiler; postavitev, vizualna podoba: Silvan Omerzu v sodelovanju s Katarino Štok Pretnar in Jernejem Stritarjem

 

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid