Kromatika - Titan

Dirigent: Pablo Gonzalez

Simfonični orkester RTV Slovenija

Solistka: Yeol Eum Son, klavir

 

Program:
Felix Mendelssohn, Hebridi, uvertura
Felix Mendelssohn, Koncert za klavir in orkester št. 1
*
Gustav Mahler, Simfonija št. 1

 

Nemški skladatelji so dali obsežen in kakovostno neprecenljiv prispevek k razvoju simfonične glasbe v obdobju romantike. Na začetku nemške romantike stoji izviren opus Felixa Mendelssohna-Bartholdyja s petimi simfonijami, na koncu pa mogočnih deset Mahlerjevih. Iz številnih Mendelssohnovih ‘potopisnih’ del (Škotska in Italijanska simfonija, uvertura Hebridi) se širi navdušenje nad oddaljenimi pokrajinami in njihovimi značaji, Mahlerjeva dela pa skoraj avtobiografsko spremljajo skladateljevo osebno zgodbo in odsevajo njegovo intimo v dotlej nepričakovanem merilu, ki se kaže v skoraj neprimerljivem bogastvu orkestrskega zvoka.

 

Španski dirigent Pablo Gonzalez (1976) slovi po povednosti svojih interpretacij, prefinjenem fraziranju in globokem razumevanju izbranega repertoarja. Študiral je v rojstnem Oviedu in Londonu. Dirigiral je številnim evropskim orkestrom, od leta 2008 pa je glavni dirigent Barcelonskega simfoničnega in Katalonskega narodnega orkestra.

 

Pri izvedbi prvega Mendelssohnovega klavirskega koncerta se bo predstavila mlada južnokorejska pianistka Yeol Eum Son (1986). Pozornost mednarodne javnosti je pritegnila z nastopom z Njujorškimi filharmoniki in Lorinom Maazelom leta 2004. Ob koncertiranju je dejavna tudi kot kolumnistka.

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid