Milan Tomašik: Solo 2016

Plesni solo

Koprodukcija: KUD Cortesia in CD
Koreografija, ples in izbor glasbe: Milan Tomášik
Asistentka koreografa: Špela Vodeb
Dramaturgija: Andreja Kopač
Oblikovanje luči in tehnično vodenje: Luka Curk
Scenografija in kostumografija: Jasna Vastl
Avtorica videa: Hana Bi

"Milan Tomášik, koreograf in plesalec slovaškega rodu, je ustvaril zelo lep, intimen in ganljiv plesni solo, ki je hkrati tudi izjemno lepo plesno izveden, disciplinirano, pa tudi zelo topel in gledljiv. Že dolgo nisem videla tako srečnega človeka, kot je Tomášik med plesom. Ta njegova sreča je močno nalezljiva." Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma

Solo 2016 je osebna in hkrati univerzalna izpoved plesalca, ki skozi niz različnih emocionalnih stanj govori o svetu onstran črne kocke; intimi, žalosti, (za)upanju, lepoti in terorju. Gib plesalca je nit, ki spaja in povezuje preteklo in prihodnje s trenutkom sedanjosti; v katerem se vse spreminja, medtem ko telo nenehno preči prostor in čas znotraj [within] in zunaj [off-beat] silnic, ki nasilno vdirajo v naš intimni prostor. Prepletanje (stilov in obdobij) v glasbi deluje kot razširitev telesa v prostor in narekuje menjavo mišičnih napetosti, ki proizvajajo ritem – kot sledi giba v času. Meja med svetlobo, ki osvetljuje, in tisto, ki srka, je na tanki liniji med prisotnostjo in bledenjem, med izginjanjem in pretakanjem [življenja] zunaj in znotraj zaprtega prostora [ustvarjanja]. Solo 2016 je odsev trenutka, neulovljivega in hkrati brezčasnega, ki pride in že ga več ni; za njegovo prijetje človek nima moči.

Solo 2016 slovaškega plesalca, koreografa in plesnega pedagoga Milana Tomášika po solih Within (2006) in Off beat (2011) zaokrožuje trilogijo solističnih predstav, ki jih je avtor ustvaril v zadnjem desetletju. V Sloveniji, kjer deluje od leta 2004, je do sedaj ustvaril tudi avtorske predstave: Baga-Basta (2008), 3NITI (2008), Razmeščeno Telo (2010), in v okviru plesne skupine Milan Tomášik & Co. Sezona lova (2014) in Silver Blue (2015). Leta 2012 je ustvaril koreografijo po naročilu Veselosti minulosti za plesno skupino Divadlo Štúdio tanca na Slovaškem. Ples je študiral na konservatoriju v Banski Bystrici in na Akademiji v Bratislavi, 2004 diplomiral na bruseljski akademiji P.A.R.T.S. in istega leta prejel nagrado mesta Prievidza na Slovaškem za promocijo sodobnega plesa. Med drugimi je sodeloval s plesno skupino En-Knap, z Majo Delak, Malo Kline, Snježano Premuš, Barbaro Novakovič Kolenc in Evo Weissmann. Je član mednarodno uveljavljenega plesnega kolektiva Les SlovaKs, s katerim je od ustanovitve (2007) ustvaril tri celovečerne plesne predstave: Opening Night, Journey Home in Fragments. Kot pedagog redno poučuje: SEAD (Salzburg), Scenekunstskole (Kobehavn), ADU (Zagreb), ter vodi delavnice v Pragi, Bratislavi, Ljubljani, Deltebreju, Syrosu, Munchnu. Več na:

Zunanje povezave: www.milantomasik.com/www.milantomasik.com

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid