Kromatika - Rekviem

Dirigent: En Shao

Simfonični orkester RTV Slovenija

Solisti: Theresa Plut, sopran
Martin Sušnik, tenor
Bernarda Fink, mezzosopran
Marcos Fink, basbariton
Mešani zbor Glasbene matice (zborovodja: Sebastjan Vrhovnik)

 

Program:
Marij Kogoj, Bagatele za orkester
Wolfgang A. Mozart, Rekviem

 

Mitologija je nekaj skrivnostnega in hkrati nekaj vsakdanjega – obdajajo nas zgodbe, ki so pogosto nepreverljive, še pogosteje pa bi bilo nesmiselno preverjati njihovo resničnost. Že to, da se okrog nekoga ali nečesa pletejo miti, pove veliko o pomenu te osebe, dogodka, predmeta ... Okrog Mozartovega poslovilnega in celo nedokončanega dela se je skozi stoletja napletlo veliko zgodb, zato je izvedba tega brezčasnega in nepreseženega dela prav posebno primerna za zaznamovanje slovesa od dveh velikanov naše glasbene polpreteklosti – s tem koncertom se spominjamo dveh ‘legend’ slovenske glasbene poustvarjalnosti – dirigentov Sama Hubada (1917–2016) in Antona Nanuta (1932–2017).

 

Tako kot Mozart sta tudi Hubad in Nanut že za življenja uživala izjemen ugled. Njuni

življenjski zgodbi in kulturna zapuščina zdaj postajajo mit, del zgodbe, imenovane ‘zgodovina slovenske glasbe’, in svetel vzor vsem, ki nadaljujejo njuno pot ter posegajo po večnih delih zakladnice klasične glasbe, kot je tudi Mozartov Rekviem. V glasbeno dogajanje nas bodo vpeljale Bagatele Marija Kogoja, še enega velikana slovenske glasbe 20. stoletja.

 

Poleg izvrstnih solistov tokrat prvič predstavljamo ravno za ta projekt ustanovljeni Oratorijski zbor Glasbene matice Ljubljana pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika.

 

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid