Bistvo je očem skrito

Avtorji razstave želijo s kratkimi in poljudnimi razlagami različnih tehnik elektronske mikroskopije približati mikro in nano svet laičnemu občinstvu. Serija slik iz biološkega in tehničnega področja obiskovalcu odpre pogled v svet, nedosegljiv s prostim očesom: svet, ki ga gradijo navidez kaotične, vendar logične in geometrične prvine, ki presenečajo tudi s svojo osupljivo estetsko podobo. Razstavo mikrografij dopolnjuje instalacija, ki preko manj znanih podatkov, slik in predmetov prikazuje zgodovinske dosežke ter prepletenost slovenske in svetovne znanosti.

Z večplastno zasnovo avtorji poskušajo nagovoriti tako naključnega obiskovalca Ljubljane kot Ljubljančanom samim približati raziskovalne ustanove v lastnem mestu. Rdeča nit celotne razstave je elektronska mikroskopija, ki temelji na pionirskem delu dr. Aleša Strojnika; znanstvenika, letalca in inovatorja, ki je v šestdesetih letih s konstrukcijo Ljubljanskega elektronskega mikroskopa tlakoval pot današnjim generacijam mikroskopistov.

Beseda, ki združuje avtorje razstave, je "komunikacija". Dve navidezno različni vedi, znanost in grafično oblikovanje, se dopolnjujeta v skupnem projektu. Razstava združuje prvine iz obeh svetov; tipografija na izbranem tiskovnem sintetičnem materialu, fotografija v obliki mikrografije, analitične metode posredovanja informacij in ilustracija, ki zaokroži znanstveno terminologijo. Avtorji so razstavo popestrili tako, da so k sodelovanju povabili znanstvenike iz različnih področij in inštitutov, kar je privedlo do raznolikosti subjektov fotografij. Izbrana dela združujejo sedem najpogostejših tehnik v elektronski mikroskopiji, upodabljajočih različne materiale in snovi, ki nas obkrožajo. Čeprav vse predstavljene tehnike služijo znanstvenim namenom, izbrani posnetki poleg informativnih izražajo tudi nenadejane atribute likovne umetnosti.

Prepustite se raziskovalnemu duhu, da vas popelje po razstavi in odkrijte svet, ki je bil doslej vašim očem skrit.

Avtorji razstave: Andreja Šestan, dr. Janez Zavašnik, dr. Petra Jenuš Brdnik in Ajda Schmidt.
________________________________

SPREMLJEVALNI DOGODEK:
Vodstvo dr. Janeza Zavašnika po razstavi Bistvo je očem skrito
26. 7. 2017, ob 19.00
Član Slovenskega društva za mikroskopijo dr. Janez Zavašnik bo obiskovalce popeljal po razstavi in na podlagi predstavljenih primerov na poljudno-znanstven način opisal vznemirljivi, skriti svet elektronske mikroskopije.

Vir: Galerija Kresija, Napovednik.com

Zemljevid