Folklorna skupina Emona

Folklorno skupino Emona je leta 1967 ustanovila skupina ljubiteljev folklore z dr. Brunom Ravnikarjem, častnim članom CIOFF-a, na čelu. Poimenovali so jo po Emoni, rimski naselbini na območju današnje Ljubljane. Poleg veselega druženja in sklepanja novih prijateljstev so člani ohranjali bogato slovensko kulturno dediščino, jo radi prenašali med ljudi in jih razveseljevali s plesom, petjem in ljudsko glasbo. Skozi leta je v skupini sodelovalo veliko folklornih navdušencev, nekateri so z njo že od samega začetka. Tudi dandanes sledijo osnovnim vodilom in ponudbo nenehno nadgrajujejo.

Skupina Emona šteje več kot 90 članov. Sestavljajo jo plesalci, narodni in tamburaški orkester. Plesne koreografije pokrivajo skoraj vse slovenske pokrajine in vključujejo plese iz Štajerske, Koroške, Goričkega, Prekmurja in Razkrižja, pastirske bloške plese, goriške plese, plese iz okolice Trsta, rezijanske plese, plese iz Bele krajine ter plese iz Gorenjske.

Folklorna skupina Emona je redna gostja različnih folklornih festivalov tako doma kot v tujini. Kanček slovenskih ljudskih običajev so že predstavili po vsej Evropi, v ZDA, Alžiriji, Egiptu ter celo na Japonskem, v Severni Koreji in Mehiki. Za svoje delo, umetniško vrednost, izvirnost in izvedbo so prejeli različna priznanja in nagrade.

V sodelovanju s Folklorno skupino Emona – kulturno društvo 

Vir: Ljubljanski grad, Napovednik.com

Zemljevid