Ko mi šepetajo predniki

Kadarkoli se Irena predstavi, se najprej predstavi kot varuhinja stare vere.
V mitološki zakladnici in duhovnem izročilu našega prostora že mnogo, mnogo let vedno znova najde navdihe za ustvarjanje in notranji klic, da svojo pot ozaveščanja nadaljuje v sklopu svojega poslanstva povezovanja s predniki.

Je ena izmed ključnih članic društva Slovenski staroverci, kjer deluje že skoraj od začetka. Je ustanovna članica in pobudnica uradne registracije, ki je vložila ogromno časa in energije v promocijo njihovega delovanja.
S svojim društvom Veles, ki ga je ustanovila pred leti, pa skuša vse pridobljeno znanje uporabljati v praksi. Vedno znova poudarja, da nobeno znanje ni resnično znanje, če je le teoretično, marveč moramo vse spoznano začutiti, ponotranjiti in živeti vsak dan.
Vera prednikov, stari simboli in moralni vidiki staroverja so tako del njenega vsakodnevnega življenja na vsakem koraku. Pa naj bo to umetniško ustvarjanje, duhovnost, delo na vrtu ali izobraževalni projekti v sklopu društva.

Mnogo let v okviru osrednjeslovenske župe Veles vodi staroverska obredja na letne mejnike, ki še posebej povezujejo ljudi, ki jim tovrstno izročilo nekaj pomeni.
Deluje tudi v glasbeni zasedbi Jage Babe, ki je sestavljena iz šestih jagih bab in enega jagega deca. Jage babe soustvarjajo obredja s tradicionalno obredno pesmijo slovenskega prostora, čeravno pri petju marsikdaj poletijo tudi čez meje v druge slovanske države. Jage babe pa niso le projekt petja marveč krog žensk, ki se tesno povezujejo med sabo in krepijo staroverski duh tako, kakor ga najbolje zna ženska duša.

Irena že desetletje neutrudno skrbi, skupinsko ali preko individualnih projektov, da prehajajo modrosti prednikov širše med ljudi, da se dviguje zavest, da najdemo vse potrebno za pot samospoznavanja tukaj in zdaj ter se zavedamo vsemogočnega bogastva slovenskega prostora v svoji lepoti in zdravilnosti.

Sicer je Irena po poklicu oblikovalka, vrsto let pa je se ukvarjala tudi z glasbo, predvsem s komponiranjem glasbe za gledališke predstave večjih in manjših gledališč ter produkcij.

Vabimo vas na ogled mitoloških grafik od 5.7.2017 od 18h dalje pa vse do 28. 7. 2017 v knjižnico Kozina. Te umetniške grafike že vrsto let krasijo Irenine mitološke koledarje. Izdaja jih vsako leto, poleg grafik pa vsebujejo še tekstovni del, ki vas popelje med zgodbe, svete kraje in čarobnosti obredij naših pradedov.

- drustvo.veles@gmail.com - 041 936 688

Vir: Veles, agrarno-umetniško društvo, Napovednik.com

Zemljevid