Črna umetnost v barvah - razstava prvotiskov NUK

Vljudno vabljeni na dopoldansko javno vodstvo po razstavi danes, v sredo, 12. julija 2017, ob 11. uri.

Razstava se osredotoča predvsem na estetske vidike prvotiskov, s poudarkom na kakovosti in heterogenosti njihovega slikarskega okraska in ilustracije in opozarja
na soobstoj mehanske (črna umetnost) in ročne (slikanje in barvanje) izdelave knjige v 15. stoletju. Najzgodnejše tiskane knjige oziroma prvotiski so namreč ohranili mnogo strukturnih prvin, ki so jih več stoletij razvijali rokopisi, pa je estetika slikarskega okrasa vendarle zavezana svojemu času, renesansa severno in južno od Alp se izraža z različnimi prvinami, z odnosom do realizma, antičnih prvin, simboliko itd.

Štirinajst predstavljenih eksponatov je zato razvrščenih na prvotiske, ki so dobili slikarski okras v slogih nemških pokrajin, in tiste, kjer je mojster s čopičem in peresom tiskani knjigi vdahnil prvine italijanske umetnosti. Dodali smo jim tudi nekaj povečav, ki nazorno predstavljajo značilnosti slikarskih slogov.

Razstavo spremlja bogato ilustriran katalog, v katerem so opisi eksponatov, predstavitev zbirke prvotiskov NUK ter pregled značilnosti knjižnega slikarstva in tiskane ilustracije 15. stoletja z izborom več kot 90 najbolj zanimivih detajlov.

Obiskovalci se v okviru ustvarjalnega kotička lahko tudi sami preizkusijo v okraševanju prvotiska.

Javna vodstva po razstavi
12. 7.   11.00   Urša Kocjan   
23. 8.   18.00   Urša Kocjan   
30. 8.   11.00   Marijan Rupert          
6. 9.     18.00   Marijan Rupert          
13. 9.   11.00   Sonja Svoljšak           
20. 9.   18.00   Sonja Svoljšak           

Vir: Narodna in univerzitetna knjižnica, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Nataša Golob Sonja Svoljšak, Marijan Rupert

Naročite se na email listo Narodna in univerzitetna knjižnica:

Zemljevid