GN-MC: EnKnapGroup in tanzmainz

  • Kaj: Dvojni plesni večer
  • Kdaj: ponedeljek, 19.6.2017 od 20.00 do 21.30
  • Kje: Španski borci, Zaloška 61, Ljubljana
  • Prireditelj: Zavod En-Knap
  • Vstopnina: 12/8 eur (študenti, dijaki, upokojenci, brezposelni, osebe s hendikepom)

EnKnapGroup in gostujoči plesni ansambel TANZMAINZ (trenutno največji sodobno-plesni ansambel v Nemčiji) iz Staatstheater Mainz bosta v dvojnem plesnem večeru na oder postavila dve deli prodornega koreografskega para, Guya Naderja in Marie Campos. Njune koreografije, ki jih označuje visoka estetska raven zlita v hipnotični mehanicizem, od plesalcev zahtevajo izjemno fizično pripravljenost z akrobatskimi elementi, poseben pogum in osredotočenost.


Prodoren koreografski par Guy Nader in Maria Campos, ki ju je leta 2015 lansirala mednarodna plesna mreža Aerowaves, se s specifičnim gibalnim besediščem vse bolj uveljavljata na svetovni plesni sceni. Njune koreografije označuje visoka estetska raven, ki se zliva v hipnotični mehanicizem. Vsak plesalec je soočen s fizično in mentalno izjemno zahtevnimi koreografskimi sekvencami, ki se vrstijo v tesnem partnerskem odnosu do drugih plesalcev. Vsak gib je pogojen s predhodnim gibom in generira naslednjega. Dinamičen preplet oscilacije gibov, ponavljanja in akumulacije ustvari napetost med težnostjo in breztežnostjo. Estetika obeh koreografov je za plesalce svojevrsten izziv. Težke kombinacije naj bi bile videti preproste, zahtevni akrobatski elementi terjajo poseben pogum in osredotočenost plesalcev ne sme popustiti niti za trenutek, saj bi s tem lahko ogrozili sebe ali soplesalce. Guy Nader in Maria Campos od plesalcev zato želita "razpoložljivo telo", ki je pripravljeno odreagirati v vsaki milisekundi. V Centru kulture Španski borcu se bosta predstavila z dvema deloma, v izvedbi dveh vrhunskih plesnih ansamblov, tanzmainz iz Staatstheater Mainz ter EnKnapGroup iz Ljubljane.

__________________________

LOOP DE LOOP
(večpomenski izraz, ki zajema tako pomene iz aviacije kot iz urbanega besednjaka)

V predstavi Loop de Loop ki sta jo Guy Nader in Maria Campos ustvarila s plesalci EnKnapGroup, koreografa sledita svojim dosedanjim koreografskim načelom. Delo je popotovanje po ukrivljenih krožnih poteh ter razsežnostih in volumnih, ki jih telo lahko odkriva v prostoru. Išče nenehno gibanje in se sprašuje, kako ga preusmeriti, se poigrava z breztežnostjo in težo, s centrifugalnimi silami telesa, ter na novo odkriva nove smeri hitrosti in pospeška. Predstava nas s svojo neomajno osredotočenostjo na užitek in veselje ob ponavljanju skuša opozoriti na naše zaznavanje časa, spomina in preživetih izkušenj, na zaporedje neskončnih priložnosti za primerjanje prostora in časa.

__________________________

FALL SEVEN TIMES

Novo predstavo je navdahnil azijski pregovor: Če sedemkrat padeš, osmič ponovno vstani. Oba ustvarjalca je prevzela trdovratnost, ki jo izraža pregovor. "V tem izreku se že skriva ples", pravi Guy Nader in s tem misli na stalni tok prepuščanja padanju ter ponovnemu vstajanju, ki je prav eden izmed koreografskih gradnikov njujega sloga. Obenem pa to gibanje vidi kot filozofsko metaforo: padanje in ponovno vstajanje kot osnovno načelo preživetja.


Avtorja se poigravata s silo težnosti v snežno belem ambientu in pri tem uporabljata najrazličnejše kontaktne plesne tehnike. Sila težnosti se s pomočjo sinergije plesalcev in plesalk nenadoma odvija v zraku, ko se vzvratno spuščajo iz dveh metrov z zaupanjem, da jih nekdo ujame. Plesalci skupno premagujejo zadržke in si brezpogojno stojijo ob strani, kar ustvari sliko ganiljive človečnosti koreografije.


Predstava je bila velik korak za koreografski dvojec, saj sta prvič ustvarjala z enajstimi plesalci. Čeprav so plesalci večkrat morali preko svojih zmožnosti, se jim je na koncu procesa vložena energija povrnila.


LOOP DE LOOP
Koncept, koreografija: Guy Nader & Maria Campos
Ustvarjalci in izvajalci: Ustvarjalci in izvajalci: EnKnapGroup (Luke Thomas Dunne, Ana Štefanec, Jeffrey Schoenaers, Matea Bilosnić, Gilles Noël)
Glasba: Miguel Marin
Oblikovanje svetlobe: Luka Curk
Kostumografija: Katarina Škaper
Vodja vaj: Tanja Skok
Produkcija: Zavod EN-KNAP


Trajanje: 35 min
____________________________________

FALL SEVEN TIMES
Koreografija: Maria Campos & Guy Nader
Plesalci: Amy Josh, Ada Daniele, Giulia Torri, Tijana Prendović, Alexander de Vries, Caspar Knops, Finn Lakeberg, Matti Tauru, Mattia De Salve, Thomas Van Praet, Zachary Chant
Oblikovanje scene: Lucia Vonrhein
Avtorska glasba, skladatelj: Miguel Marin
Oblikovanje luči: Sebastian Ahrens
Vodja vaj: Michael Langeneckert
Inspicient : Marcel Tabrea
Umetniški vodja ansambla: Honne Dohrmann
Vodja produkcije: Lisa Besser
Asistent umetniškega vodje: Maria Eckert
Produkcija: Staatstheater Mainz

Trajanje: 35 min

S podporo Goethe-Instituta Ljubljana

 

 

 

 

 

 

 

Vir: Zavod En-Knap, Napovednik.com

Zemljevid