32. grafični bienale: Kriterij rojstva

32. grafični bienale: Kriterij rojstva

16. junij–5. november 2017

Eno od vprašanj, ki si ga zastavlja 32. grafični bienale je, kako je možno preoblikovati oziroma preseči okvir klasične kurirane razstave. Osrednja razstava, Kriterij rojstva, ki je na ogled v MGLC in Ustvarjalnem centru Švicariji, zato nima osrednjega kuratorja, ampak se je njena struktura oblikovala skozi svojevrsten eksperiment. Namesto koncepta ali teme, ki bi jo določil kurator, bienalu kot izhodišče služi pesem Kriterij rojstva Jureta Detele. Namesto izbora umetnikov, ki bi ga kurator opravil po svojih kriterijih, pa so sodelujoče umetnike vabili kar umetniki sami. Pet prejemnikov velike nagrade iz prejšnjih bienalov, Jeon Joonho (2007), Justseeds (2009), Regina José Galindo (2011), Maria Elena González (2013) in Ištvan Išt Huzjan (2015) je k udeležbi na tokratnem dogodku povabilo po enega umetnika. Ti so nadaljevali proces in prav tako povabili enega umetnika, nato pa se je eksperiment še petkrat ponovil in določil skoraj trideset sodelujočih avtorjev.

Poleg osrednje razstave bienale prinaša še vrsto spremljevalnih razstav, projektov in dogodkov.

Grafična mapa Praznina (16. 6.–6. 7. 2017, Galerija Kresija)

Zasnova grafične mape se opira na strukturo bienala, saj so povabljeni umetnice in umetnik predstavniki petih skupin, ki so se oblikovale pri rizomski strukturi bienala. Praznina se vprašuje po pogojih in implikacijah položaja, v katerem se znajdejo umetniki, ko so pozvani, naj povabijo drugega umetnika.

Razstave nagrajencev

Ištvan Išt Huzjan: Mere (16. 6.–17. 9. 2017, Mestna galerija Ljubljana)

Prejemnik velike nagrade prejšnjega bienala v razstavi razmišlja o potovanjih, pri čemer je motiv hoje konstanta v umetnikovem prevpraševanju družbenega sistema in odnosov med posamezniki. Drugi del razstave pa predstavlja objekte, narejene v zavetju umetnikovega studia, ki se prepletajo v pripoved njegovega beleženja realnosti.

Meta Grgurevič: Silenzio, večna prepletenost zank in linij (Ustvarjalni center Švicarija)

Dobitnica nagrade občinstva 31. grafičnega bienala se predstavlja s projektom, v katerem se skulptura in njeno gibanje razširita v performans. Skozi koreografijo se posamezni delci – kretnje, zvok in govorjena beseda – sestavijo in preidejo v stanje skladnosti.

Peter Gidal: Izčrpan pomen (16. 6.–29. 10. 2017, Ustvarjalni center Švicarija)

Nagrado za življenjsko delo je na prejšnjem bienalu prejel režiser Peter Gidal. Razstava Izčrpan pomen se poklanja njegovi eksperimentalni filmski praksi in dokumentira Gidalovo večdesetletno zanimanje za delovne procese, ki pripeljejo do končne podobe slehernega filma.

Drugi projekti

Maria Bonomi: Za vedno grafika (16. 6.–29. 10. 2017, Galerija Jakopič)

Delo Marije Bonomi uveljavlja grafiko kot izrazno sredstvo, pri katerem papir ni več fizična meja medija, ampak je v službi neskončnega eksperimentiranja. Spretno ustvarja kontraste med drzno abstraktno podobo v močnih barvah in s tankim, finim riževim papirjem, skozi katerega barve presevajo in ustvarjajo transparentne barvne tančice.

Alejandra Pizarnik: Nočna pevka

Knjiga Nočna pevka vsebuje večji del pesniškega opusa, prozo Krvava grofica in izjave Alejandre Pizarnik o lastni poeziji. Poleg tega je v knjigo vključenega tudi nekaj doslej neobjavljenega gradiva: risbe in samopredstavitev, ki jo napisala v pismih Djuni Barnes.

dobri sosed – mednarodni plakatni projekt (julij–avgust, Mestni plakati družbe TAM-TAM)

Letošnji 15. istanbulski bienale z naslovom dobri sosed že od februarja 2017 predstavlja mednarodni plakatni projekt, s katerim temo dobrega soseda širi v številna mesta po svetu, projekt gostimo tudi na bienalu v Ljubljani.

Vir: Napovednik.com, Mednarodni grafični likovni center

Zemljevid