Kraljevi škotski nacionalni orkester (Royal Scottish National Orchestra)

Koncert v komorni preobleki

Dirigent: Peter Oundjian
Solisti: Martin Stadtfeld, klavir; Nicola Benedetti, violina; Jan Vogler, violončelo

Program:
Benjamin Britten, Štiri morske medigre, op. 33a
Ludwig van Beethoven, Koncert za klavir, violino in violončelo v C-duru, op. 56
*
Johannes Brahms, Simfonija št. 4 v e-molu, op. 98

Kraljevi škotski nacionalni orkester je v letu 2016 praznoval častitljivo 125. obletnico delovanja. Ima osrednjo vlogo v glasbenem življenju Škotske, k njegovemu mednarodnemu ugledu pa so pripomogli številni priznani dirigenti. Zadnji med njimi je Peter Oundjian, glavni dirigent od leta 2012. Glasbenik, ki se je proslavil s prodorno muzikalnostjo, odličnim moštvenim duhom in pozitivno osebnostjo, deluje tudi kot glasbeni direktor Simfoničnega orkestra iz Toronta – uspešno ga je dvignil iz zatona in pomembno pripomogel k ponovnemu razcvetu.

Nemški pianist Martin Stadtfeld, ki se je uveljavil kot eden vodilnih interpretov Bachove glasbe, je enako prepričljiv tako v nepopustljivi virtuoznosti kot tudi poglobljeni intimnosti. Pristna muzikalnost in naravna glasbena bistroumnost na eni ter živahna odrska navzočnost na drugi strani odlikujejo Nicolo Benedetti, s presežniki ovenčanoškotskoviolinistko. Med priznane violončeliste se uvršča Jan Vogler, ki se na glasbeni poti sprehaja med tradicijo in sodobno eksperimentalnostjo.

V vlogi prvega violinista je Peter Oundjian, nekoč priznani komorni glasbenik, poldrugo desetletje vodil znameniti Tokijski godalni kvartet. Zato ne preseneča, da je v osrčje sporeda postavil Beethovnov Trojni koncert. Program uokvirjajo Brittnove barvite morske medigre iz opere Peter Grimes in tragika Brahmsove Četrte.

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid