Bergenski filharmonični orkester (Bergen Filharmoniske Orkester)

Prvič z Viktorio

Dirigent: Edward Gardner
Solistka: Viktoria Mullova, violina

Program:
Leoš Janáček, Taras Bulba, rapsodija za orkester
Dmitrij Šostakovič, Koncert za violino in orkester št. 1 v a-molu, op. 77

Johannes Brahms, Simfonija št. 1 v c-molu, op. 98

Bergenski filharmonični orkester se ponaša z bogato, več kot dvestopetdesetletno tradicijo in sodi med najstarejše orkestre na svetu (ustanovljen je bil leta 1765). Osrednje koncertno središče orkestra je dvorana, poimenovana po Edvardu Griegu, s katerim so bili filharmoniki v 19. stoletju tesno povezani – skladatelj je bil med letoma 1880 in 1882 tudi umetniški vodja orkestra. Od 2015 je glavni dirigent Britanec Edward Gardner, pred tem dolgoletni glasbeni direktor Angleške narodne opere. Kot prejemnik prestižnih nagrad velja za enega najbolj nadarjenih dirigentov svoje generacije.

Sijajno violinistko Viktorio Mullovo je iz takratne Sovjetske zveze na pot mednarodne koncertantke ponesla zlata medalja na tekmovanju Čajkovskega leta 1982. Izjemna poustvarjalka Bachove dediščine se odlikuje z obsežno diskografijo njegovih del, od preloma tisočletja pa umetnica rada eksperimentira z zvrstno razvejanim repertoarjem. Pri nas se bo predstavila s Šostakovičevim veličastnim Prvim violinskim koncertom.

Programska polarnost, s katero so gostovanje začrtali Bergenski filharmoniki, sooča glasbene velikane: z ruskim duhom zaznamovani mojstrovini Janáčka in Šostakoviča na eni ter k novemu simfoničnemu idiomu romantike usmerjeni Brahmsovi Prvi.

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid