Damir Hamidullin, čelo - Zoltan Peter, klavir

Društvo Spektrum v sodelovanju z Ruskim centrom znanosti in kulture predstavlja


FESTIVAL SPECTRUM

Damir Hamidullin, violončelo

Zoltan Peter, klavir

Sergej Rahmaninov: Andante
(iz sonate za violončelo in klavir v g-molu, op.19)
 
Dmitrij Šostakovič: Sonata za violončelo in klavir v d-molu, op.40
Allegro non troppo
Allegro
Largo
Allegro

......

Johannes Brahms: Sonata za violončelo in klavir v F-duru,  op.99, št. 2
Allegro vivace
Adagio affetuoso
Allegro passionato
Allegro molto

Violončelist  Damir Hamidullin,  solo-čelist  SNG  Opere  in  Baleta  v  Ljubljani je izvrsten predstavnik ruske šole. Študiral je pri  Ittaki  Halitov  v Kazanskem konservatoriju (Rusija), katerega je končal z odliko leta 1981. Bil je udeleženec števillnih  tečajev  pri  svetovno  znanih  violončelistih, kot so: Mstislav Rostropović,  Daniil  Šafran,  Aleksander  Vlasov, Galina Kozolupova in drugi.

Že med  študijem  leta  1981 je  prejel  drugo nagrado na  vseruskem  tekmovaniju  čelistov, pa  tudi  posebno nagrado za najboljšo izvedbo  sonate Šostakoviča. Podiplomski  študij (magisterij) je  nadaljeval  v  Moskvi

(na akademiji  za  glasbo 'Gnesin'), kjer je bil istočasno  asistent  vrhunskega  čelista  Fedora  Luzanova.

Pedagoško delo je nadaljeval na akademiji za glasbo v Kazanu, istočasno pa je bil solo-čelist Kazanske filharmonije. S tem orkestrom je večkrat nastopal kot solist, kot tudi z drugimi simfoničnimi in komornimi orkestri  Rusije in Slovenije. Kot solist je izvajal vse znane koncerte za violončelo in orkester (Dvoržak,  Saint- Saens,  Schumann, Čajkovski, Haydn…)

Damir Hamidullin je član klavirskega tria Amael, s katerim nastopa po vsej Evropi in Ameriki. Leta 2006 in 2010 so nastopili v znameniti dvorani  ‘Carnegie' v New Yorku, kjer so bili sprejti z ovacijami.

Damir Hamidullin je stalni gost različnih festivalov. Aktivno sodeluje s  sodobnimi  skladatelji  Rusije, Slovenije, Ukrajine, Italije in ZDA. Poleg  številnih  oddaj  za  radio in  televizijo, je  posnel tudi LP in CD plošče. Kot izkušen in uspešen pedagog redno vodi tečaje za violončelo v Rusiji, na Hrvaškem in v Sloveniji.

Pianist in profesor Zoltan Peter se je rodil v Vojvodini,  srednjo glasbeno šolo je končal v Subotici, visokošolski študij pa je nadaljeval v razredu Arba Valdme na Akademiji umetnosti v Novem Sadu. Študij klavirja je zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Kot solist, komorni glasbenik in klavirski spremljevalec mnogih vrhunskih glasbenikov mlajše in starejše generacije je nastopal v Sloveniji, v tujini in v vseh glasbenih središčih nekdanje Jugoslavije. Gostoval je v Italiji, na Madžarskem, na Hrvaškem, v Srbiji in Črni Gori, v Makedoniji,  v bivši Sovjetski zvezi, v Nemčiji, v Švici in  tudi   na mnogih festivalih sodobne glasbe tako v Sloveniji kot na tujem.

Poustvarjal je pod taktirko dirigentov kot so: Igor Gjadrov, Simon Robinson, Berislav Skenderović, Hermann Ostendarp, Guido Mancuzzi, Paul Hoskins, George Pehlivanian, En Shao in drugi. Posnel je številne skladbe za RTV  Slovenija, RTV Beograd, RTV Novi Sad in HRT ter enajst zgoščenk s solistično in komorno glasbo za Založbo kaset in plošč RTV Slovenija in druge založbe.

Kot vrhunski komorni glasbenik in klavirski spremljevalec z obširnim repertoarjem  pogosto sodeluje na mednarodnih mojstrskih tečajih in tekmovanjih. Zoltan PETER je tudi avtor knjige Korepetiranje – kazen ali ustvarjalnost?, ki je leta 2015 izšla pri založbi Didakta.

Poleg koncertne in pedagoške dejavnosti vodi tudi redne seminarje in mojstrske tečaje za mlade pianiste, učitelje klavirja in klavirske spremljevalce v Sloveniji in na tujem. Klavir-glavni predmet poučuje na nižji, srednji in univerzitetni stopnji.

 

 

 

 

 

Vir: Društvo Spektrum, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Festival Spectrum, Damir Hamidullin, Zoltan Peter

Zemljevid