JAGE BABE: Staroslovanski večer

Staroslovanski semenj v organizaciji društva Veles, ki skrbi za preučevanje in prenos duhovne dediščine pri nas, poteka letos izjemoma v posebni obliki le kot glasbeni večer.

V dvournem programu med 19. in 21. uro bodo z vami v centru Žarek v Brezju pri Grosupljem Jage babe, glasbena zasedba, ki je na področju ljudske pesmi malce drugačna.
O sebi pravijo takole:

"Pot Jagih bab se je začela povsem spontano in naravno, tako kot se najlepše stvari ponavadi začnejo. Že takrat je bilo jasno naše poslanstvo: da se s pesmijo povežemo s ciklično naravo svoje ženske duše, z materjo zemljo, da obnovimo stik s svojimi predniki, prednicami in na svoj način počastimo njihovo zapuščino.
Tradicionalna obredna pesem je pri nas nekaj izredno redkega in dragocenega, zato jo je vredno čuvati in ustvarjati na novo.

V zadnjem letu Jage babe soustvarjamo staroverska obredja v osrednji Sloveniji, ki se sicer godijo že mnoga leta. S pomočjo glasbe in zvoka gradimo most med nami, predniki in bogovi. Slednji so tudi v nas, zato jih najdemo, ko navežemo stik s seboj. In glasba gotovo je ena od poti, ki vodijo k sebi.

V zadnjem času se je Jagim babam pridružil še 'Jagi dec', ki s svojim inštrumentalnim doprinosom zaokroži naš obstoj.

Nastop Jagih bab bo potekal interaktivno. Želimo, da vsaj tu in tam na različne načine sodelujejo tudi poslušalci. Ne želimo uprizoriti statičnega nastopa, marveč ustvariti sproščeno povezovalno vzdušje ter predati nekaj modrosti prednamcev, ne le z etnološkega vidika, ampak tudi skozi praktične osebne
izkušnje.

Naše druženje bo trajalo slabi dve uri. Pomagali nam boste poustvariti delček obredij, pogovarjali se bomo, meditirali na avtohtoni slovenski staroverski inštrument in na koncu še vsi skupaj zapeli."

Vstopnina za dogodek je 10 eur/osebo.

Mesta so omejena, zato prosimo za predhodne prijave na dogodek.
Prijave pošljite na: zarek@siol.net
Za dodatne informacije o dogodku pa nam lahko pišete na: drustvo.veles@gmail.com

VABLJENI!

Vir: Center Veles, Napovednik.com

Zemljevid