Zgodovina anoreksije: med družbo in posameznikom

Vabljeni na silno zanimivo, "bolj filozofsko obarvano" predavanje in debato na temo anoreksije - skozi zgodovino.

Simptomi bolezni nikoli ne obstajajo v kulturnem vakumu. Za različne bolezni, tako fizične kot psihične, kot tudi izražanje stisk velja, da vedenje "bolnikov" odseva tisto, kar najbolj temeljno zaposluje določeno kulturo.

A ne gre zgolj za to. Odnos med psihično boleznijo in kulturo je lahko bolj radikalen. Ameriški antropolog Jules Henry je zapisal, da psihopatologije, ki se razvijejo v okviru neke kulture, niso odkloni, ampak nasprotno, kristalizacija vsega, kar je narobe s to kulturo.

Anoreksija se prvič pojavi v 19. stoletju in kulturne okoliščine tega časa seveda niso naključno povezane s tem pojavom. Z raziskovanjem družbenega in kulturnega konteksta, v katerem je vzniknila, se anoreksiji približamo na način, ki presega zgodbe posameznikov. Kristalizacija katerih kulturnih tokov je ustvarila anoreksijo? In kako, da nas še vedno držijo v pesti?

Brezplačnost predavanja so omogočili naši sofinancerji programa "Pravi naslov za pomoč pri motnjah hranjenja" - MOL Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve RS.

Vir: Društvo Svetovalni svet, Napovednik.com

Zemljevid