Supersvetloba

  • Kaj: Muzejska razstava
  • Kdaj: torek, 1.3.2016 do nedelja, 3.12.2017
  • Kje: Tehniški muzej Slovenije, Bistra pri Vrhniki
  • Prireditelj: Tehniški muzej Slovenije
  • Vstopnina: Odrasli 4,50 EUR učenci, dijaki, študentje, upokojenci 3,00 EUR predšolski otroci, invalidi brezplačno popusti za skupine

Laser je v dobri polovici stoletja po odkritju korenito posegel v številna področja človeškega življenja in dela. Manj znano je dejstvo, da so pri razvoju laserja in njegovih številnih aplikacij pomembno vlogo odigrali tudi slovenski strokovnjaki. Na občasni razstavi prikazujemo začetke in razvoj laserske tehnologije v Sloveniji, številne izdelke in področja njihove uporabe. V prvem obdobju je razvoj potekal predvsem v okviru Iskrinega Centra za elektrooptiko pod vodstvom dr. Zvonka Krevlja.
Le štiri leta po prvem laserju na svetu je v stavbi na Tržaški cesti 2 v Ljubljani, kjer je danes sedež uprave TMS, zasvetil prvi doma izdelani laser. Sledil je bliskovit razvoj laserjev in laserskih naprav za uporabo v vojski, medicini, telekomunikacijah in industriji. Veliko naprav, katerih  razvoj in proizvodnja sta bila plod lastnega znanja, je sodilo v sam svetovni vrh. Po burnem dogajanju po osamosvojitvi je podjetju z novim imenom Fotona  uspelo v hudi konkurenci preživeti in danes sodi med vrhunske proizvajalce medicinskih laserjev.
Na razstavi boste izvedeli, kako laser deluje in spoznali njegove najpomembnejše lastnosti. Na ogled so hologrami iz 70. let prejšnjega stoletja, tj. tridimenzionalne fotografije, ki jih je mogoče izdelati s pomočjo posebne svetlobe, kakršno oddajajo samo laserji. Tudi v holografiji so se slovenski raziskovalci uvrščali v svetovni vrh, vendar je bil program zaradi pomanjkanja tržno zanimivih proizvodov ukinjen.

Na razstavi so na ogled raznovrstni laserji in tankovski laserski merilniki, notranjost delujočega laserja, prototip detektorja laserske osvetlitve in detektor laserske osvetlitve, nočni daljnogled, termovizijska kamera za vodenje protitankovskih raket ter hologrami posneti v Iskri Elektrooptiki.

Pri pripravi razstave smo sodelovali s številnimi zunanji sodelavci in svetovalci. Posebej velja omeniti Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, s katero že dolgo uspešno sodelujemo, Vojaški muzej slovenske vojske in podjetje Fotona. Ne gre pa prezreti tudi pomembnega prispevka vrste nekdanjih zaposlenih v Iskri, Centru za elektrooptiko, in Fotoni.

Razstava je na ogled do 3. 12. 2017 v odpiralnem času muzeja.

 

Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki
Bistra 6, 1353 Borovnica
Odpiralni čas:
torek–petek: 8h–16h (jul. in avg.: 10h–18h)
sobota: 9h–17h
nedelja in prazniki: 10h–18h
4.12.–29.2.: odprto le za napovedane skupine

 

Vir: Tehniški muzej Slovenije, Napovednik.com

Zemljevid