Jean Giraudoux Ondina

Avgust in Evgenija, siromašna zakonca, ki živita v ribiški koči ob jezeru, sta po izgubi hčerke našla na bregu jezera nenavadno deklico, ki sta jo poimenovala Ondina. Impulzivno, iskreno, čarobno bitje vode s svojo muhavostjo in nepredvidljivostjo povzroča krušnima staršema velike skrbi, a s prihodom viteza v bleščečem oklepu se vse spremeni. Ondina se zaljubi in se kljub opozorilom svojih vodnih prijateljev odloči, da se bo poročila. Tako se začne strastna ljubezenska zgodba, v kateri eterično spiritualno bitje trči ob človeške zdrahe in bedne prevare. Vilinski kralj diskretno spremlja njene muke in ji slednjič ponudi izgubo spomina kot najprijaznejšo odvezo.

Giraudoux je inteligentno izpisal poetično, a teatrsko izzivalno besedilo. Inventivna, pravljična, radostna, a tudi otožna igra razgalja na videz nenavadno resna stremljenja pritlehnih figur in tako odraža avtorjev pogled na absurdnost človeškega bivanja. Ondina temelji na srednjeveški nemški pravljici o vitezu, ki se zaljubi v morsko nimfo, Giraudoux pa raziskuje plime in oseke človeških strasti ter romantične predstave o možnosti idealne in trajne ljubezni ter tematizira razdvojenost človeka med svobodnim duhom, ki ga pooseblja Ondina, in uklenjenostjo v družbene konvencije, v kakršnih junakinja nikakor ne more zaživeti. Ta čarobna igra je bila nekaj desetletij pozabljena tako v Franciji kot drugod. Morda zato, ker je preveč sanjava, ker so njene metafore preveč eterične za konfrontacijo z nasiljem, ki nas danes obdaja, ali pa preprosto zato, ker je njena izvorna zasedba preobsežna.

Režiser Janusz Kica je v našem gledališču ustvaril že vrsto izjemnih predstav, med njimi Sen kresne noči (zanj je prejel Borštnikovo nagrado za režijo 2003), ki podobno kot Ondina ali besedila, ki jih je režiral v drugih gledališčih, na primer Vihar ali Peer Gynt, kipijo od potenciala čarobnega spajanja, dramskih, glasbenih, plesnih in vizualnih gledaliških prvin; Kica jih zna uprizoriti inventivno in obenem disciplinirano.

Ondina Jeana Giraudouxa v režiji Janusa Kice in izvedbi SNG Nova Gorica 19. maja ob 19.30 na Velikem odru SLG Celje.

Predstava je tudi izbirna predstava za abonente SLG Celje. Abonenti morajo vstopnico rezervirati in prevzeti najmanj dva dni pred ogledom predstave. Vabljeni, veselimo se vašega obiska.  

Vir: Slovensko ljudsko gledališče Celje, Napovednik.com

Naročite se na email listo Slovensko ljudsko gledališče Celje:

Zemljevid