20. Exodos: Sem

"Sem je koreografska raziskava možnih poti k uspehu in soočanj z ovirami na tej poti. Na podlagi samorefleksije (Kdo sem?) se iz podobe v podobo izrazno razvija, od težav in omejitev, ki izvirajo iz našega okolja, do zdramitve, preseganja težkih trenutkov in strahu, boja proti obstoječim razmeram. Prežeta je z besom, iskrenostjo, upanjem, bedo, objokovanjem, žalostjo, vdanostjo, brezbrižnostjo … skratka z vsem, kar slehernik glede na svoj družbeni položaj vsak dan s težkimi koraki premaguje, brez svobode izražanja, brez zaslug … – ker želi uspeti. Večen boj za svobodo bivanja." Snake

"Solo Sem, za katerega je Snake želel, da ga ocenim ‘od zunaj’, me je pritegnil z več vidikov. Koreografska izkušnja, ki jo ponuja, je nepotvorjena, zgolj in samo iskanje njega samega, njegovih možnosti upora, preživetja, soočenja z neznanim v na splošno dokaj krutem umetniškem svetu Afrike. Od drobnega giba do mogočne kretnje … vse izvede popolno. Snake se navdihuje pri vseh plesih, na katere naleti na svoji poti, da izpleše, ustvari svojo lastno formo, zelo iskreno, zelo občutljivo. Pripada tisti novi generaciji plesalcev, afriških avtorjev, Afričanov, ki hočejo deliti svoje videnje sveta." Serge Aimé Coulibaly


 

Snake (Tejeutsa Zobel Raoul) je plesalec in angažirani koreograf iz Kameruna. V performerskem svetu slovi po strukturiranju svojega plesa ob ritmih hip-hopa in tradicije. Kot strasten plesalec od svojega sedmega leta naprej je Snake osvojil več kamerunskih državnih prvenstev v hip-hopu, hkrati pa začel pogumno in radovedno eksperimentirati tudi v plesu. S svojim telesom v plazilski drži in z vsemi oblikami umetnosti, ki naseljujejo ulice in javne prostore, je družbeno akcijo in svoje telo združil v umetnost uličnega performansa.

Po številnih tečajih in delavnicah je svoje koreografsko znanje bogatil ob srečanjih z različnimi plesalci in koreografi tako doma kot v tujini. Snake je potem delal v okviru rezidenčnega programa na Francoskem inštitutu v Kongu in Kamerunu ter začel sodelovati v mednarodnih projektih, ki so doživeli izjemen sprejem v plesnih in dramskih gledališčih, pa tudi na prostem.

Snake je atletski, inventiven, močan, prepričljiv, eden najbolj talentiranih plesalcev v Kamerunu. Tako v srcu Afrike kot v Evropi je znan po svoji ljubezni do umetnosti, po svojem delu na podlagi telesnosti ter po svojih koreografskih in plesnih eksperimentih.

Facebook: snakzobelRaoul, Youtube: Zora Snake Cameroon

Serge Aimé Coulibaly je plesalec, koreograf in igralec iz Burkine Faso. Od leta 2002 dela v Evropi in drugod po svetu. Je ustanovitelj in umetniški vodja Faso Dance Theatra in Ankata, mednarodnega laboratorija za raziskovanje, ustvarjanje in produciranje scenskih umetnosti s sedežem v Bobo Dioulasso (Burkina Faso).


 

koreografija, umetniško vodenje, izvedba Snake pogled od zunaj Serge Aimé Coulibaly produkcija Company Zora Snake

Zunanje povezave: 20. Festival Exodos

Vir: Zavod Exodos, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Zavod Exodos:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Video

https://www.youtube.com/channel/UCv5cg6MiS74YnDo9hwAqeCw

Zemljevid