Judovski pes

Avtobiografija psa Kira iz judovsko-nemške družine, ki ga pot pelje po različnih prizoriščih druge svetovne vojne.


O predstavi

Judovski pes (The Jewish Dog, Yediot Books, 2007) je avtobiografija psa Kira, ki se rodi nemško-judovski družini Gottlieb sredi tridesetih let 20. stoletja. Kir je poseben pes, izjemno občutljiv za človeška čustva in trdno odločen, da bo popolnoma razumel človeški govor. Roman sledi njegovemu življenju in različnim premislekom, medtem ko se prebija skozi čas druge svetovne vojne. Priča je vzponu nacizma in holokavstu, ljubezen izkusi samo pri svoji družini.

Zaradi nacizma so Gottliebovi prisiljeni zapustiti dom, nesrečen splet dogodkov pa jih loči od Kira. Tega pot pelje od ljubeče judovske družine do potepuštva, divjega pasjega krdela in celo do nacističnega psa čuvaja v koncentracijskem taborišču Treblinka. Večkrat mu spremenijo ime, v vedno bolj nevarnih situacijah se mora znajti kot ve in zna, žene ga le neustavljiv gon po preživetju, ves čas pa hrepeni po ponovni združitvi z družino Gottlieb.

Kravitz jezikovno spretno in s srhljivo domiselnimi podobami in metaforami opisuje zgodovinske dogodke druge svetovne vojne, kot jih doživlja nenavadno občutljiv in pronicljiv judovski pes. Rezultat je močna in pretresljiva pripoved, Kir pa je ganljiv in nepozaben lik.

O avtorju

Asher Kravitz je rojen v Izraelu leta 1969. študiral je elektrotehniko in fiziko, kasneje se je pridružil izraelski policiji, kjer je delal kot preiskovalec na oddelku za resne zločine. Trenutno na več šolah in univerzah poučuje matematiko, fiziko in literaturo. Prvi roman je izdal leta 2002, za roman Judovski pes pa je leta 2007 prejel nagrado 'Diamond Citation', ki jo podeljuje združenje izraelskih založnikov (Book Publishers Association of Israel).
Režija, koncept, adaptacija, scenografija in kostumografija:

Yonatan Esterkin

Prevod:

Katja šmid

Igra:

Miha Rodman

Glasovi na posnetkih:

Miha Rodman, Robert Waltl

Dramaturgija:

Anja Krušnik Cirnski

Video in zvok:

Vid Hajnšek

Lektorica:

Mateja Dermelj

Koprodukcija:

Mini teater, Prešernovo gledališče Kranj in Judovski kulturni center Ljubljana

Posebej se zahvaljujemo Asherju Kravitzu.

Premiera v Mini teatru:

27. januar 2017 (slovenska)

8. februar 2017 (angleška)

Premiera v Prešernovem gledališču Kranj:

10. februar 2017

Vir: Mini teater Ljubljana, Napovednik.com

Zemljevid

Sorodni dogodki