BIO 25: Daleč, tako blizu

Daleč, tako blizu v svoji ideji raziskuj to, kar je oddaljeno, vendar še ne dovolj daleč, da bi se prebilo v naš spomin, saj še vedno čaka na pomensko opredelitev, bienale tokrat svojo pozornost namenja temu, kar je blizu – tako blizu v prostoru in času, da ne pritegne niti naše pozornosti niti našega namena.

Bienale, ki je zasnovan kot produkcijska platforma, bo razvijal spekulativne scenarije, izhajajoče iz obstoječega slovenskega okolja, zato bo potekal na različnih lokacijah po državi. Slovenija bo tako igrala vlogo spodbujevalnika za testiranje in omogočanje razprave o teh izhodiščih, in sicer z upoštevanjem geografskih posebnosti države.

Udeleženci bodo ustvarjali v okviru 7 skupin, kjer bo sodelovalo tudi sedem posameznikov (profilov) iz Slovenije, ki so znani zaradi svojega edinstvenega dela zunaj področja oblikovanja: Andrej Detela, Renata Salecl, Mojca Kumerdej, Klemen Košir, Iztok Kovač, Marin Medak in Matej Feguš. Njihovo znanje bo interpretiralo sedem mednarodnih priznanih ustvarjalcev s področja oblikovanja in arhitekture (prevajalcev): Studio Formafantasma, Matali Crasset, Point Supreme, Didier Faustino, Studio Mischer’Traxler, Studio Folder in Odo Fioravanti.

Vsak par profila in prevajalca bo z izbrano skupino deloval na specifični lokaciji, ki bo postala prizorišče za razvijanje določenega scenarija. SPROSTITEV PODZEMLJA v podzemnem svetu jam, ZAVZETJE GOZDOV v vseprisotnih gozdovih, PO UTOPIJI v kmalu zaprti rudarski pokrajini, ČISTO NOVO SOBIVANJE v sodobni urbani ruševini, NOV ZAGON PODEŽELJA na podeželskem igrišču, PROŽNOST PRETEKLOSTI v tihem gorskem okolju, ki je bilo nekoč prizorišče vojne, NOVI HEROJI na razburkanem morju.

DALEČ, TAKO BLIZU bo preizkušal discipline zunaj njihove cone udobja in tako predstavil možne scenarije v obliki sedmih epizod, ki bodo postavljale vprašanja tako o globalnih kot tudi o lokalnih problematikah.

 

Zunanje povezave: MAO Novice

Vir: Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Napovednik.com

Naročite se na email listo Muzej za arhitekturo in oblikovanje:

Zemljevid