Javno vodstvo po razstavi Zini!

 

Po razstavi Zini!, Sodobna zinovska produkcija vodijo Lara Plavčak, Leon Zuodar in Zoran Pungerčar.

Umetnost zinov in sceno bodo predstavili sokustosinja razstave Lara Plavčak, ki se je področju zinov temeljito posvetila v svoji diplomski nalogi, ter razstavljajoča avtorja, ki sta čvrsto vpeta v vsa področja zinovske kulture. Vizualni umetnik Leon Zuodar je v galeriji Hiše kulture v Pivki vodja grafičnega ateljeja in zinovske čitalnice Zinko Tiček, z Mihom Pernetom tvori skupino Beli sladoled, skupaj pa vodita tudi istoimensko zinovsko založbo. Zoran Pungerčar deluje na področju ilustracije, slikarstva, grafike in grafičnega oblikovanja, v svoji založbi Look Back and Laugh izdaja umetniške zine in knjige umetnika ter organizira vsakoletni sejem zinov Caffeine Hours.

Vabljeni na ogled razstave v družbi protagonistov zin scene!

Z razstavo o zinih nadaljujemo niz razstav, v katerih se osredotočamo na različne fenomene tiskane produkcije. Tiskani zini so obstali kljub sodobnim informacijskim tehnologijam, v današnjem času pa se pojavljajo z novimi, avtorskimi vsebinami, saj avtorjem omogočajo večjo neodvisnost in hitrost v kreiranju ter jim ohranjajo občutek efemernosti in osebnega. Razstava je zasnovana kot aktualna predstavitev produkcije umetniških zinov, njene diferenciacije in mreženja med ustvarjalci.

Avtorji in avtorice se predstavljajo glede na različne kontekste, iz katerih izhajajo pri svojem delu, od skice, risbe, grafike, slike, fotografije, videa do inštalacije.

Avtorji in avtorice: Beli sladoled, freštreš, LEALUDVIK, Leon Zuodar, Marko K. Gavez, Matjaž Wenzel & Rene Maurin, Mina Fina, Nejc Korenič, Nevena Aleksovski, Nez Pez, Simon Kocjančič, Tadej Vaukman, Zoran Pungerčar

Fotografije: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Vir: Napovednik.com, Mednarodni grafični likovni center

Zemljevid