Večer samospevov: Ne glej mi v pesmi

Cikel Glas iz davnine bo na drugem koncertu sezone 2017 gostil v Švici živečo mezzosopranistko Mojco Vedernjak. V Slovenj Gradcu rojeni Hugo Wolf in avstrijski skladatelj Gustav Mahler sta delila šolske klopi na Dunaju in svoj čas tesno prijateljevala. Njuni glasbeni poti pa sta kasneje vodili v svoje smeri. Koncert "Ne glej mi v pesmi" zajema prve glasbene klice kot tudi samospeve iz zadnjih – zrelih obdobij in prav zato bo moč slišati samospeve Huga Wolfa, ki so nastale še v Slovenj Gradcu in so sila nepoznani in redko izvajani.

Program: Hugo Wolf in Gustav Mahler

MOJCA VEDERNJAK - mezzosopran

Mezzosopranistka Mojca Vedernjak je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Eve Novšak-Houške. V času študija je debutirala v Operi Ljubljana. Je prejemnica študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo Ljubljana za pevski recital "Hugo Wolf", prejemnica štipendije Ministrstva za kulturo Slovenije ter finalistka in prejemnica več nagrad na različnih narodnih in mednarodnih pevskih tekmovanjih kot "Concours International de Chant de Verviers", "s'Hertogenbosch" in "Internationaler Koloraturgesangswettberwerb Sylvia Geszty". Podiplomski študij je zaključila na Musikakademie der Stadt Basel v koncertnem razredu Kurta Widmerja ter v opernem studiju iste institucije. V sezoni 1999/2000 je bila članica mednarodnega opernega studia IOS v operni hiši Zürich.

Med leti 1999 – 2003 delovala kot stalna članica opere Bielefeld. V sezoni 2000 so ji Theater-und Konzertfreunde Bielefeld podelili umetniško nagrado "Operntaler".

Od leta 2004 deluje kot svobodna umetnica.  Z vlogami kot Angelina / PEPELKA, Rosina / SEVILJSKI BRIVEC, Doralice / LA GAZZETTA, Grofica Melibea / POTOVANJE V REIMS, Janko / JANKO IN METKA, Dorabella / VSE SO TAKE, Cherubino / FIGAROVA SVATBA, Idamante / IDOMENEO, Cecilio / LUCCIO SILLA, Charlotte / WERTER, Marguerite / FAUSTOVO PREKLESTVO, Carmen / CARMEN je gostovala v opernih hišah in na opernih festivalih v Nemčiji, Avstriji, Franciji, Italiji in Švici.

Na koncertnem odru je Mojca Vedernjak, s širokim repertoarjem od baroka do sodobne klasične glasbe, sodelovala z različnimi priznanimi evropskimi orkestri in z dirigenti kot Jacques Mercier, Theo Loosli, Uwe Gronostay, Jean Claude Casadesus, Dirk Kaftan, Peter Kuhn, Howard Griffiths, Uroš Lajovic, Monico Buckland Hofstetter, Stefan Asbury.

S pevskimi recitali in moderiranimi komorno – glasbenimi večeri je bila Mojca Vedernjak gostja v Bruslju, Parizu, Ljubljani, Mariboru, Bielefeldu, Augsburgu, Bernu in v Zürichu. Z dolgoletno glasbeno partnerico, pianistko Stefko Perifanovo, se še posebej posvečata samospevu 20. stoletja. Posneli sta zgoščenko "Banalnosti" s samospevi Poulenca, Škerjanca, Schönberga, Kreka in Montsalvatgeja, snemali sta tudi za Radio Slovenija in Radio Maribor.

 

NEJC LAVRENČIČ – pianist

Pianist Nejc Lavrenčič je svoje glasbeno šolanje začel v razredu Tatjane Dvoršak na Srednji glasbeni in Baletni šoli Maribor. Kasneje sta ga pod svoje okrilje vzeli še pianistki Marina Horak in Saša Gerželj-Donaldson.

Na tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG 2005) je Nejc prejel 3. nagrado v klavirskem duetu in 2006 na Mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko kot solist osvojil 2. nagrado.

Snemal je za RTV Slovenija in igral v koncertnih hišah in dvoranah, kot so Kennedy Center of Performing Arts v Washingtonu D.C., BOZAR – Palais des beaux-arts v Bruslju, Le Petit Palais v Parizu, Beograjska filharmonija, Freiman Hall v Ottawi, Kleber Hall v Luxemburgu, Mim – Music Instrument Museum v Bruslju, Kraljevi konservatorij v Bruslju, Stainway & Sons Centre v Antwerpnu, Glazbeni zavod in Glazbena Matica Zagreb, Viteška dvorana v ljubljanskih Križankah, Unionska dvorana v Mariboru in drugod.

Študiral je pod vodstvom Aleksandra Madžarja na Kraljevem konservatoriju v Bruslju in 2012 končal magisterij v razredu Jana Michielsa. Junija 2014 je končal še svoj drugi magisterij iz komorne glasbe. Med letoma 2011 in 2013 je prejemal štipendijo belgijske vlade. Oktobra 2011 je predstavljal "Evropsko prestolnico kulture Maribor 2012." Ob tej priložnosti je v Bruslju izvajal dela slovenskih skladateljev, ki do takrat v Belgiji še niso bila slišana.

Nejc je prejel nagrado "Dr. Roman Klasinc" za posebne dosežke in kreativnost.

Od leta 2010 do 2014 se je izobraževal in specializiral v interpretaciji samospeva pod vodstvom Uda Reinemanna in njegovih gostujočih mojstrov samospeva – med njimi Petra Schreierja, Juliusa Drakea, Helmuta Deutscha, Mitsuko Shirai, Christianne Stotijn, Hartmuta Hölla, Macieja Pikulskega, Ursule Kryger, Marie Bayo, Wolfganga Holzmaira, Ann Murray, Michiela Tranchanta, Josepha Breinla, Davida Seliga, Markusa Hadulla, Sir Thomasa Allena in drugih.

Nejc je aktiven kot solo pianist, komorni glasbenik in partner v samospevu. Do sedaj je koncertno sodeloval z mednarodno priznanimi umetniki, kot so Sabina Cvilak, Juliette de Massy, Artur Rozek, Cristina Segura Rodriguez, Katja Konvalinka, Andrej in Nataša Zupan, Luka Železnik, Soumaya Hallak, Magdalena Sas, Isabelle Dunlop, Irena Preda in drugimi.

V letu 2015 je Nejc - kot specialist na področju interpretacije - prejemal delovno štipendijo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Zunanje povezave: www.nejclavrencic.comZavod PerArtem

Vir: Kulturno umetniški zavod PerArtem, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Kulturno umetniški zavod PerArtem:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid