Vrabček Richard (Richard The Stork)

O ZGODBI
Vrabček Richard je osirotel že ob prihodu na svet, ko so ga pod svoje okrilje vzele prijazne štorklje. Ker je odraščal med njimi, je prepričan, da je tudi sam štorklja. Težava se pojavi, ko nastopi čas za selitev v toplo Afriko, saj vrabci niso ptice selivke. Njegova družina ga zato s težkim srcem pusti samega v domačem gozdu. Vendar pa Richard želi svetu dokazati, da je štorklja, zato zbere pogum in se sam odpravi proti jugu. Na zahtevni poti mu na pomoč priskočita ekscentrična sova Olga, ki veselo čeblja s svojim namišljenim prijateljem, ter Kiki, samovšečna papiga, ki nenehno prepeva disko uspešnice.

ZANIMIVOST
- V zahodni kulturi bela štorklja simbolizira rojstvo. V viktorijanskem času so otrokom pravili, da jih je prinesla štorklja. Navada izhaja iz nekdaj razširjenega prepričanja, da so štorklje prinašalke sreče in blaginje.

GLAVNI JUNAKI
Vrabček Richard (Sebastijan Kušar)
Visok, eleganten, s širokimi krili, dolgimi nogami in samozavestno držo – tako si Richard predstavlja samega sebe. A resnica je povsem drugačna. Richard je samo vrabček. Majhen, siv in neopazen. Pa tudi trmast. Ker so ga vzgojile štorklje, si neskončno želi pripadati. Njegova 'štorkljasta' narava mu sprva ne da miru, na koncu pa le ugotovi, da je boljše kot namišljena štorklja biti pravi vrabec.

Skovir Oleg (Dejan Krupić)
Olega so njegovi sovji vrstniki izločili iz druščine, ker je preveč zrasel. Namesto da bi objokoval svojo drugačnost, pobegne stran. Spozna Olgo, svojo namišljeno, a nadvse modro prijateljico, ki mu svetuje, da pomaga malemu Richardu na njegovem potovanju. Med potjo skoraj izgubi Olgo, Richarda, celo svoje lastno življenje. Na koncu sprejme svojo drugačnost in se nauči spet zaupati drugim.

Papagaj KiKi (Goran Hrvaćanin)
Zeleno rumeni papagaj je prepričan, da ves svet komaj čaka, da sliši njegov prelestni glas in opazi njegov prekrasni stas. Njegov edini problem je, da je zaprt v kletki zakotnega karaoke bara, kjer mora prepevati country komade. O svoji superiornosti prepriča tudi Richarda in Olega, a kmalu ugotovi, da če že ne more postati najboljši pevec na svetu, lahko postane vsaj boljši ptič. S tem ko pomaga svojima prijatelja, se iz velikega samovšečneža spremeni v resničnega prijatelja.

Vir: Kino Gledališče Bežigrad, Napovednik.com

Zemljevid