(NI)SEM: CoraViento & Maria Keck - glasbeno-plesna predstava

22.3.2017 ob 20h

(NI)SEM je gledališka plesno-glasbena predstava modernega flamenka, ki je bila premierno uprizorjena 31. marca 2016 v koprodukciji s Centrom urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani.

Njen nastanek je plod sodelovanja slovenske plesne umetniške zasedbe CoraViento z madžarsko umetnico Mario Keck. (NI)SEM zre na aktualno samouresničitveno gonjo skozi večno perečo željo po 'biti nekdo'. Ustvarjalci izhajajo iz flamenka, ki ga edinstveno preobražajo skozi sodobni ples. Glasbeno potujejo med jazz in etno vodami in se srečajo z magičnim petjem Keckove, ki neponovljivo spaja prostor in čas, vzhod in zahod v mešanici flamenka in madžarskih, romskih melodij. (NI)SEM je celovita izkušnja žive glasbe in plesa, združenih v eni uprizoritveni ideji.

 

 

CoraViento je slovenska flamenko zasedba, ki je nastala leta 2011 v Ljubljani. Sestavlja jo šest plesalcev in trije glasbeniki, ki jih je združila ideja, da bi umetnost flamenka predali slovenskemu kulturnemu prostoru ter jo skozi fuzijo modernejših zvrsti plesa, glasbe in gledališča postavili ob bok drugim, bolj razširjenim gledališkim plesno-glasbenim zvrstem. Ustvarili so tri predstave - V zeleni senci lune (2011), Trenutek (2013) in (NI)SEM (2016), redno pa nastopajo tudi na nekaterih festivalih in prireditvah po Sloveniji.

Maria Keck je madžarska plesalka, koreografinja, pevka, avtorica glasbe in glasbena terapevtka, ki se je rodila v Novem Sadu. Od leta 2010 živi v Madridu, kjer sodeluje v več glasbeno-plesnih zasedbah, kot so Ethnómada, De Cobre, Miguel Reyes Sextet in Pellizco del Foro. Je priznana plesna pedagoginja, ki pri poučevanju uporablja svojo metodo, s katero spodbuja kreativnost plesalcev flamenka z iskanjem izhodišč v sodobnem plesu. V okviru Plesno kulturnega društva CoraViento vodi od leta 2014 plesne in glasbene seminarje flamenka v Sloveniji in Italiji.

 

Fotogalerija

Sodelujoči

Ples in koreografija:

Maria Keck, Urška Centa, Manca Dolenc, Urška Ivanuša, Mitja Obed, Simona Šturm, Mihaela Wabra Kucler

 

Glasba:

vokal Maria Keck

kitara Vito Marenče / Izidor Erazem Grafenauer

klavir Tomaž Pačnik

tolkala Vasja Štukelj

 

Režija: Urban Zorko

 

Scenografija, kostumografija in oblikovanje: Danijela Grgić

 

Izdelava kostumov: Urška Pirc

Odzivi

Vir: SiTi Teater BTC, Napovednik.com

Zemljevid