Delavnica: Vloge v partnerstvu in kako jih preseči

3-urno poglobljeno in intenzivno predavanje z meditacijsko terapevtko, ki nam bo jasno pokazalo, katere vloge igramo v odnosih in kako jih preseči.Ugotovili bomo, kako si brez igranja vlog lahko ustvarimo zdrava in složna partnerstva.

 • Kaj je tisto, kar v partnerstvih sploh iščemo?
 • Zakaj nekatera partnerstva čudovito cvetijo, druga pa razpadajo in kaj imajo pri vsem teh opraviti vloge, ki jih prevzemamo?
 • Nam odnos lahko ponudi varnost, sprejetost, nam pomaga zaceliti naše rane in nam vrniti manjkajoče dele nas?
 • Kako zastaviti partnerstvo, v katerem ne bomo zgolj prepuščeni dogajanju, temveč ga bomo dejavno ustvarjali na zdrav in zadovoljiv način?

To je delavnica oziroma predavanje, ki bo podiralo obstoječe stereotipe in vam omogočilo, da končno bolj svobodno, zavestno in odraslo ustvarjate partnerstva - točno taka, ki si jih želite. 

KAJ V PARTNERSTVU SPLOH IŠČEMO?

Ljudje smo bitja odnosa in se skozi odnose povezujemo. Pravzaprav je odnos naš osnovni način povezovanja s sočlovekom. Šele v odnosu eden drugemu dajemo priložnost biti nekdo, v odnosu ovrednotimo sebe in sočloveka.

Vsakdo si želi, da bi bil v partnerstvu ljubljen, sprejet, spoštovan, opažen. To so nekateri izmed osnovnih vzgibov, zakaj v partnerstva sploh vstopamo. Vsakdo potrebuje bližino sočloveka, obenem pa si želi deliti sebe, svojo zgodbo in življenje z ljubljeno osebo.

Kako je potem možno, da partnerstva zaidejo na stran poti? Glede na to, da si vsi želimo podobnih občutkov, vsi si želimo ljubezni, zakaj si tega ne nudimo, zakaj tega ne najdemo?
V partnerstvih iščemo tudi manjkajoče dele sebe, ki pa se prav radi izmikajo. 

ZAKAJ SPLOH IGRAMO RAZLIČNE VLOGE IN KAJ POMENIJO?

Vsakdo se kdaj ujame v igranje vlog, saj se preko njih postavljamo v določene položaje.
Zanimivo je, kako sploh pride do igranja vlog in zakaj to počnemo.

V življenju se vsega naučimo, naučimo se, kaj je prav in kaj narobe, naučimo se, kakšne barve je nebo in kakšne trava, naučimo se, kaj je ljubezen in kaj sovraštvo. Enako pa se naučimo tudi igranja vlog.

Že zgolj poimenovanje svojega odnosa do drugega človeka, nam takoj dodeli vlogo. Za svojo mamo smo hči ali sin, zatorej igramo to vlogo.

V osnovi se je vlogam praktično nemogoče izogniti, saj se z njimi opredeljujemo. Vendar pa se jim ne bi smeli tako močno podrejati, če si želimo ustvariti ubrane in zdrave odnose. Od vsake vloge se namreč nekaj pričakuje, zato nas vloge lahko začnejo hitro omejevati, če si želimo biti pač kakršni smo in ne zgolj skladni z zahtevano vlogo.

IGRANJE VLOG V PARTNERSTVU

V partnerstvu je igranje vlog še posebej zapleteno. Nekako se vam zdi popolnoma naravno in sprejemljivo, da igrate veliko različnih vlog. Do težave pride takrat, ko igrate vse druge vloge, razen partnerja/partnerke.

Kajti partnerstvo ni odnos med staršem in otrokom, ni odnos med odrešenikom in princesko ali mučiteljem in žrtvijo, partnerstvo je spoj dveh enakovrednih, odraslih oseb, ki se odločita za odnos. Partnerstvo je skupek dveh oseb, ki sta si prijatelja, zaupnika, tovariša, ljubimca in sta povezana na najbolj intimni ravni. 

TIPIČNE VLOGE, KI SI JIH V PARTNERSTVU IGRAMO IN KAKO JIH PRESEČI?

Vsakdo igra cel skupek različnih vlog, tokrat pa se bomo ločeno posvetili pozitivnim in negativnim vlogam, ki jih igramo v partnerstvih.

Izvedeli bomo tudi, da so si vloge vedno nasprotne, če torej ženska igra mamo, bo moški igral sina in ne očeta.
Že zgolj s tem razumevanjem boste doumeli, da je tovrstno igranje vlog nezdravo.

Obenem boste prejeli še rešitve in načine, kako izstopiti iz tovrstnega igranja vlog in stopiti na drugo stran, na stran ljubečega, zdravega, odraslega partnerstva brez nepotrebnih vlog. 

TIPIČNE VLOGE ŽENSK

Nezdrave: mama, punčka/princeska, žrtev
Zdrave: ljubimka, mediatorka, prebujajoča se ženska

Za vsako izmed nezdravih vlog bodo ugotovili, od kod prihajajo, kakšen namen imajo in kako jih preseči. Za vsako od zdravih vlog pa bomo ugotovili, kako jo okrepiti, kako se z njo poistovetiti in kako v sebi začutiti prebujajočo se ženskost.
Kaj ženska potrebuje, da v njej vzcveti divja ženskost, ki je tako dolgo čakala, da pride na plan? 

TIPIČNE VLOGE MOŠKIH

Nezdrave: Peter Pan, sinček, avtoriteta
Zdrave: ljubimec, v iskanju moškosti, varuh

Tudi pri moških bomo ugotavljali, zakaj začnejo igrati nezdrave vloge in čemu se morajo odreči, če jih želijo preseči. Včasih se zdi, da je cena za spremembo previsoka ali pa ne poznamo pravih mehanizmov za premik naprej.
Našli bomo načine, kako preseči nezdrave vloge in kako se poistovetiti z ljubimcem, moškim in varuhom v vas.
Kako stopiti na zdravo pot prebujanja moškosti in tam tudi ostati?

SPRAŠEVALI SE BOMO ŠE DRUGA ZANIMIVA VPRAŠANJA IN NANJE PONUDILI TUDI ODGOVORE:

 • Zakaj nas igranje vlog ne pripelje do zdravega partnerstva?
 • Kaj smo si eden drugemu, ko opustimo vloge?
 • Kaj izgubimo, ko se odločimo, da neko vlogo pustimo za seboj?
 • Kako sploh izgleda odraslo, zdravo partnerstvo?

SLEDIJO PRAKTIČNE VAJE:

 • Kratka meditacija, ki vas bo povezala z ženskostjo/moškostjo v vas in prebudila spečo energijo
 • Razmislek o idealni podobi ženskosti/moškosti in vaje, ki vas bodo pripeljale bližje k lastnim idealom
 • Intuitivno odgovarjanje na zastavljena vprašanja udeležencev
 • Majhno presenečenje, ki obljublja, da boste tudi v prihodnjih tednih prebujali svojo notranjo žensko/moško moč 

Dobrodošli na poti prestopanja stereotipov, dobrodošli na popotovanju k zdravim, izpolnjujočim in ljubečim partnerstvom! 

PRIJAVA NA DELAVNICO

Ko se prijavite na delavnico preko spletne strani (glejte spodnjo rdečo e-povezavo), vas bomo pravočasno kontaktirali in poslali vsa naknadna navodila glede delavnice in predplačila.

Zunanje povezave: VEČ o DELAVNICI in PRIJAVIAKADEMIJA za samske

Vir: Dogodki za Samske, Napovednik.com

Naročite se na email listo Dogodki za Samske:

Video

Zemljevid