Metabonma: Aleš Klančar in Jože Bogolin

Aleš Klančar (trobenta)

Aleš Klančar (1981) je po zaključenem šolanju na Srednji glasbeni in baletni šoli v letu 2000 začel študij trobente na Akademiji za glasbo pri Stanku Arnoldu. Leta 2001 pa na Akademiji za glasbo v Malmöju na Švedskem pri priznanem solistu Håkanu Hardenbergerju, kjer je leta 2005 tudi diplomiral. Tekom študija se je izpopolnjeval  tudi pri drugih uveljavljenih profesorjih kot so Bo Nilsson, Stephen Burns, Thomas Stevens, Rex Martin, Gabriele Cassone idr. Od nagrad, ki jih je prejel v času šolanja, izpostavlja 1. nagrado in zlato plaketo na Državnem tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov TEMSIG (1996,1999) ter Škerjančevo nagrado za nadarjenost in izjemne glasbene dosežke (2000). Bil je tudi večkratni dobitnik štipendije švedske Kraljeve akademije za umetnost (2005-2007).

Že v času študija se je pod vplivom Håkana Hardenbergerja posvečal sodobni klasični glasbi in po zaključenem šolanju pogosto sodeloval z različnimi mednarodnimi zasedbami. Danes je redni član portugalskega Remix Ensemble Casa da Musica in nizozemske zasedbe Insomnio, sodeluje pa tudi z drugimi tujimi ansambli za sodobno klasično glasbo kot so MusikFabrik/Nemčija, KlangForum/Avstrija, Contrechamps/Švica, Ars Nova/Švedska, Athelas Sinfonietta/Danska. Delal je z mnogimi priznanimi dirigenti kot so Peter Rundel, Pascal Rophé, Emilio Pomarico, Péter Eötvös in nastopal na tako na domačih kot tujih festivalih Acht Brücken (Köln), Warsaw Autumn, Axes Festival (Krakow), Donaueschingen Festival, Ultraschall (Berlin), Wien Modern, Time of Music (Viitasaari), Wittener Tage für neue Kammermusik, Printemps des arts (Monte-Carlo). Na svoji glasbeni poti je sodeloval s številnimi Simfoničnimi orkestri (Göteborški Simfoniki, Štokholmska Kraljeva Filharmonija, Kraljeva Danska Opera, Operni Orkester v Malmöju, Simfonični Orkester Turku, Slovenska Filharmonija…), nastopal pa je tudi kot solist, zlasti v tujini (Radijski Orkester WDR, Komorni Orkester iz Seula, nizozemski Insomnio ensemble, Simfonični Orkester iz Malmöja), pa tudi v Sloveniji (Slovenska Filharmonija). V maju 2017 bo kot solist z ansamblom Insomnio nastopil v kolosalni stvaritvi Michaels Reise um die Erde iz ciklusa Donnerstag aus Licht Karlheinza Stockhausna ter z Remix Ensemble v Ballati no. 5 Francesca Filideija za trobento in orkester (portugalska krstna izvedba).

V zadnjem času se aktivneje posveča tudi poučevanju mladih glasbenikov na poletnih šolah in seminarjih ter sodeluje kot član strokovnih komisij na tekmovanjih.

 

Jože Bogolin (tolkala)

Tolkalec Jože Bogolin je, po končani glasbeni šoli v Krškem, nadaljeval šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, na Akademiji za glasbo v Ljubljani, magistrski študij je opravil na Münchenski Visoki šoli za glasbo in teater v razredu prof. Petra Sadla. Kot solist in član raznih sestavov se pojavlja na odrih po vsem svetu, najbolj aktivno v zasedbi Drumartica – Slovenskem tolkalnem duu, ki je eden najbolj odmevih in razpoznavnih tolkalnih duov v svetu. Od leta 2011 deluje kot profesor za tolkala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Kot umetniški vodja oblikuje tolkalni festival Xylodrum in cikel koncertov Metabonma.
Na seznamu mnogih glasbenikov s katerimi sodeluje so: Mate Bekavac, Richard Tognetti, Marko Hatlak, Jan Cober, družina Boginov, Vladimir Askhenazy, N. J. Živković, Keiko Abe, Momoko Kamiya, Bogdan Bacanu, Eric Sammut, Katarzyna Mycka, John Beck, Peter Erskin, Ludwig Albert Kot član in solist igra z različnimi orkestri in komornimi sestavi: EUYO Wind Ansamble, EUYO Simfonični orkester, Slovenska filharmonija, RTV Orkester Ljubljana, SNG Opera-Balet Orkester Ljubljana, Komische Oper Berlin, Australian Chamber, Perkumania, Slowind in Drumartica.
Prvenec Drumartica I dua Drumartica dopolnjuje pestro zbirko Jožetovih zvočnih zapisov s priznanimi umetniki, kot so Jorge Ben (Dejavu Rec), Orkester RTV Slovenija/Jurg Wyttenbach (RTVS), TASF (ZKP), Hamo&Tribute 2love, Dejan Lapanja in Katarina Juvančič.

 

Koncertni cikel podpirata Ministrstvo RS za kulturo in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.

Vir: Kud Mreža, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Kud Mreža:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid