Robert Capa

 

Javno vodenje po razstavi 6. in 13. julija. ter 17., 24. in 26. avgusta ob 17. uri.

Urnik razstave v poletnih mesecih:

od 10. do 19. ure

četrtek od 10. do 21. ure

nedelja od 10. do 18. ure

 

Retrospektivna fotografska razstava

V sodelovanju z zavodom Photon

Nedvomno eden najpomembnejših vojnih fotografov vseh časov je zapustil več kot sedemdeset tisoč negativov, ki pomenijo enkraten pogled na razburljivo zgodovino 20. stoletja. Rojen je bil leta 1913 v Budimpešti (kot Endre Friedmann). Leta 1933 je prišel v Pariz, kjer se je spoznal z Andrejem Kerteszem, Davidom Seymourjem in Henrijem Cartier-Bressonom. Sledila so številna potovanja po vojnih žariščih od Španije (1936–39) do Vietnama, kjer je leta 1954 umrl, ko je med fotografiranjem stopil na mino.

Njegova retrospektiva obsega 97 črno-belih fotografij s prizori ključnih dogodkov iz petih vojn, ki jim je s kamero sledil v svojem kratkem življenju: od španske državljanske, druge kitajsko-japonske, druge svetovne vojne z izkrcevanjem zaveznikov v Normandiji in osvoboditvijo Pariza do arabsko-izraelskega konflikta ter prve vojne v Indokini. Na ogled bo tudi vrsta portretov njegovih prijateljev in umetniških kolegov, kot so bili Ernest Hemingway, William Faulkner, Henri Matisse in Pablo Picasso.

Capa je poleg Henrija Cartier-Bressona tudi eden najslavnejših ustanoviteljev pariškega Magnuma leta 1947, zato razstavo posreduje ta pomembna fotografska agencija ob 70-letnici delovanja.

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid