Dobra žena

Zmagovalec Liffa 2016, nagrada vodomec!

Srbija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, 2016, 90 min.

Režija: Mirjana Karanović
Scenarij: Mirjana Karanović, Stevan Filipović, Darko Lungulov
Fotografija: Erol Zubčević
Glasba: Dejan Pejović
Igrajo: Bojan Navojec, Mirjana Karanović, Hristina Popović, Jasna Djuričić, Ksenija Marinković, Boris Isaković

Produkcija: This and That Productions (Srbija)
Festivali: Sundance 2016, Crossing Europe 2016, Göteborg 2016, Liffe 2016 (vodomec)

Celovečerni prvenec priznane srbske igralke Mirjane Karanović, dognan psihološki portret ženske, ki nepričakovano odkrije resnico o preteklosti svojega navidez popolnega moža.

Milena je petdesetletna žena in mati, z udobnim življenjem v enem prestižnejših predmestij Beograda. Neguje svoj videz, se videva s prijateljicami ter predano skrbi za svojega moža in družino. A počasi se v njeno urejeno življenje pritihotapi neprijetna resnica: nekega dne med pospravljanjem stanovanja naleti na videoposnetek, ki priča o grozovitih zločinih njenega moža med nedavno vojno v Bosni in Hercegovini.

"Razmišljala sem o ženski, ki je v resnici ljubljena žena enega od vpletenih v vojne operacije v Bosni. Poskušala sem jo razumeti, ugotoviti, kaj se plete v njeni glavi, saj sem bila vsa vojna leta popolnoma drugačne oseba od nje. Bila sem dejavna, dajala sem intervjuje, bila sem protivojna aktivistka s številnimi govori. Zato gre za zgodbo o povprečni ženski srednjih let, ki nikoli ni podvomila o svojem življenju, nikoli globlje razmišljala o ozadju njenega lagodnega življenja." (Mirjana Karanović)

Mirjana Karanović

Rojena leta 1959 v Beogradu. Je ena najvidnejših srbskih igralk, ki je v svoji karieri odigrala številne pomembne vloge v filmih Balkana, mednarodni sloves pa ji je prinesla glavna vloga v filmu Grbavica Jasmile Žbanić. Film Dobra žena je njen režijski prvenec, ki je bil premierno predvajan na festivalu Sundance.

Filmografija

2016 Dobra žena


Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid