Pogovor z Mojco Zabukovec, projekt Adijo, tovarne

Z namenom, da bi skozi oči delavcev popisali življenje v tovarnah v Ljubljani, ki so v času po slovenski osamosvojitvi ustavile stroje, so se pri časopisni hiši Delo leta 2013 lotili projekta Adijo, tovarna.

Opravili so pogovore z delavci, ki so jih poiskali bodisi s pomočjo sindikalnih organizacij bodisi širših poznanstev. Hkrati so v času trajanja projekta tako v časopisu kot na njegovi spletni strani pozivali bralce, naj pošljejo svoje spomine in zapise, če so delali ali bili kakorkoli povezani s katero od ljubljanskih tovarn. Izbrano gradivo so sproti objavljali, besedila in fotografije pa ob koncu projekta zbrali v posebnem infografičnem dosjeju.

Spomini pozabljenih delavcev Dekorativne, Tiskarne Mladinska knjiga, Pletenine, Tobačne, Tiskarne ljudske pravice, Železniške livarne v Šiški, Agrostroja, Avtomontaže, Gorenja Tiki in Roga so bili junija 2014 predstavljeni tudi na razstavi v Mestnem muzeju Ljubljana.

Z Mojco Zabukovec, ki je pri Delu vodila projekt Adijo, tovarna, ter o tem napisala tudi prispevek za obrazstavi katalog Nova doba prihaja, se bo pogovarjala Janja Rebolj.

Vabljeni v projekcijsko dvorano Mestnega muzeja v četrtek, 19. januarja 2017, ob 18:00.

Foto: Tovarna Rog, Andrej Peunik / MGML

Zunanje povezave: Muzej in galerije mesta Ljubljane

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo Muzej in galerije mesta Ljubljane:

Zemljevid