Volumna Black

  • Kaj: Performativno zvočna instalacija
  • Kdaj: četrtek, 10.11.2016 od 20.00 do 21.00
  • Kje: Galerija Alkatraz, Metelkova, Ljubljana
  • Prireditelj: Upri.se
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Avtorji, izvajalci, producenti: Colin Black (zvok), Črt Trček (gib/performans), Radharani Pernarčič (gib/performans)

Performativno-zvočna postavitev raziskuje liminalne faze rituala ter z zvokom in gibom, ki v prostoru pušča vizualne sledi, preizprašuje predstave o identiteti, času in skupnosti na meji med starim in novim, na meji med enim in drugim načinom, modusom življenja, ki ga vzpostavlja ritual.

Ustvarjalci svojo idejo tretirajo odprto: performans se tako interpretativno lahko dotika ritualnega prehoda bodisi iz socialističnega v kapitalistično bodisi iz poganskega v krščansko, iz neonesnaženega v onesnaženo, iz skromnega v požrešno in iz požrešnega dalje v opustošeno, ali pa npr. iz brezdomnega k domu, ki spet nikdar ni dokončno dosežen itd.

Ne glede na interpretativni kontekst, performans temelji na vsesplošnem človeškem občutku trenutnega razvoja sveta: na tem, da (in kako) se vsi skupaj valimo v neko očitno smer, ki jo je že možno predvideti/prepoznati – in vendar še nismo tam. Toliko, kot ta fenomen oddaljeno opazujemo, smo tudi neizbežno soudeleženi v njem.

Ustvarjalci tekom performansa spletejo pokrajine, ki dajejo slutiti najverjetnejši izzid/cilj, a pri tem izpostavljajo predvsem proces gibanja-v-smeri, ki pa poteka po čisto svoji logiki. Predpostavljanje/verjetje, da ima življenje nek smisel, vir, namen itd., vodi človeka v iskanje, v vztrajanje, a se v svojih kompleksnih (ne)možnostih vselej nekako ogne tako premočrtnosti kakor točkovnemu cilju.

Vir: Upri.se, Napovednik.com

Zemljevid