Na odprtem morju

Komedijo Na odprtem morju bo v režiji Martina Luke Škofa uprizorilo KUD Štefan Kovač Murska Sobota.

SŁAWOMIR MROŻEK (1930-2013):
poljski scenarist, pisec kratkih zgodb, satirik, kolumnist, esejist in stripar se je rodil na jugu Poljske. Za njegova dela je značilna subtilna parodija in stiliziran jezik. Po drugi svetovni vojni, v času Stalinove vladavine, se je pridružil Poljski delovski stranki in se preživljal kot politični novinar. Konec 50-ih let je začel pisati igre, za katere je značilna absurdna fantazija, politične in zgodovinske teme, izkrivljena podoba in parodija. Leta 1963 je skupaj z ženo emigriral v Italijo, nato v Francijo in naprej v Mehiko. V tujini je pogosto kritiziral poljski komunistični režim in javno protestiral proti varšavskemu paktu in invaziji na Čehoslovaško leta 1968. Leta 1996 se je vrnil na Poljsko ter leta 2008 znova preselil v Francijo, kjer je leta 2013 tudi umrl.

NA ODPRTEM MORJU:
V pričujoči enodejanki so zoperstavljeni trije protagonisti – brodolomci: Debeli, Srednji in Mali, ki se znajdejo na splavu nekje na odprtem morju. Ker jim zmanjka hrane, so prisiljeni odločati o tem, koga med njimi bodo pojedli, da bi druga dva preživela. Odločanje poteka, navkljub neizprosni lakoti, groteskno civilizirano, kot da se ljudje tudi v najbolj kriznih okoliščinah še vedno naivno zanašamo na ideje o pravici in svobodi. Kmalu pa se izkaže, da je te možno interpretirati zelo individualno in da bo zmagala tista razlaga, ki sloni na najbolj preračunljivih in demagoških principih.
Komedija brodoloma se danes lahko bere kot metafora za aktualne razmere politične in gospodarske krize, v kateri smo se znašli prebivalci Evrope. Na videz se zdi, kot da je kriza odprla vrata novim konceptom družbe, pravičnim za vse. V resnici pa nam je vsem jasno, kdo bo – ali je že – iz sedanje krize potegnil največ.

INFORMACIJE IN REZERVACIJA VSTOPNIC na e-mail: gsdobrova@gmail.com ali na gsm: 031 344 707 (Miha) ali 031 341 270 (David).

VSTOPNICE bodo naprodaj uro pred predstavo v preddverju Kulturnega doma Dobrova.

SE VIDIMO NA DOBROVI!

Vir: Gledališka skupina KUD Dolomiti Dobrova, Napovednik.com

Zemljevid