Kromatika Vrhunsko vznemirljivo

Abonma Simfonični orkester RTV Slovenija in izvenrn Dirigentka: Giedrė Šlekytė

Simfonični orkester RTV Slovenija
Solistka: Olena Tokar, sopran

Program:
Bernd Franke, Cut VIII
Richard Strauss, Izbor pesmi
*
Robert Schumann, Simfonija št. 3 (Renska)


Giedrė Šlekytė
(1989), mlada litovska dirigentka, je s svojim decentnim videzom in muzikalnostjo ljubljansko občinstvo očarala že v prejšnji sezoni Kromatike, predvsem z interpretacijama Schubertove Rosamunde in Skrjabinove 2. simfonije.

Naši želji, da bi jo še kdaj gostili, bo ustregla že letos, pripeljala pa nam bo ukrajinsko sopranistko Oleno Tokar (1987). Petje je študirala v Kijevu in Leipzigu, bila pa je tudi zmagovalka Lortzingovega tekmovanja na Univerzi za glasbo v Leipzigu, kjer je od leta 2009 stalna članica ansambla operne hiše. Za svoj ljubljanski debi pripravlja izbor solo pesmi z orkestrsko spremljavo Richarda Straussa.

Koncert bo odprlo delo Cut VIII sodobnega nemškega skladatelja Bernda Frankeja, čigar dela poznajo tako v Evropi kot tudi v Združenih državah in ki ga cenijo tudi kot predavatelja, sklenila pa ga bo Renska simfonija, ki v nasprotju s številnimi drugimi Schumannovimi deli izžareva veliko optimizma, idilične slikovitosti in radosti. Kljub tej dostopnosti pa na naše koncertne odre le redko najde pot.

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Izpostavljeni ustvarjalci: Simfonični orkester RTV Slovenija

Zemljevid