Anja Bunderla: Poslikane panjske končnice

odprtje: torek, 3. maj, ob 18. uri, Viteška dvorana; Galerija Stolp, razstava do 31. maja

V začetku maja bomo na Blejskem gradu odprli prav posebno slikarsko razstavo avtorice Anje Bunderla. Poslikane panjske končnice, izdelane po izvirni tradicionalni tehniki, so v sveži podobi na tokratni razstavi v Galeriji Stolp na Blejskem gradu prvič na ogled po zatonu te ljudske umetnosti. Na odprtje razstave vas vabimo v torek, 3. maja 2016, ob 18. uri v Viteško dvorano Blejskega gradu.

Delovna skupina Koordinatorja varstva žive kulturne dediščine je v februarju 2016 obravnavala pobudo Anje Bunderla – prijavljena nesnovna kulturna dediščina Poslikane panjske končnice odgovarja kriterijem in je zato primerna za vpis v Register žive kulturne dediščine.

Ta kulturna dediščina je edinstvena; tradicija, ki je svetovna posebnost, se je začela pri nas, v naši širši okolici. V pobudi je Anja opisala začetke in zgodovino poslikav panjskih končnic, motive in tehnike, značilne samo za to vrsto umetnosti, pa tudi pridobivanje mineralnih pigmentov in s tem izdelavo barv. Poznavanje tega je nujno za kakovostno poustvarjanje.

Anja Bunderla je slikarka in čebelarka. Svet poslikanih panjskih končnic jo je prevzel ob delu v Čebelarskem muzeju v Radovljici. Ideje in poslikave izpred več sto let so enkrat enostavne, drugič bolj zapletene, vendar vedno pomensko zahtevne. V to izjemno kulturno dediščino se je mogoče v polnosti vživeti le s poznavanjem zgodovine, ljudske umetnosti in čebelarstva, v poznavanju teorije in prakse. Ob proučevanju starih del je Anja začela poustvarjati končnice na način, da so oživele v takšni podobi, kot so bile sveže naslikane pred več sto leti.

 

 

Vir: Zavod za kulturo Bled, Napovednik.com

Zemljevid