Boštjan Perovšek (SLO) - Pablo Sanz (ES/UK)

CONA z velikim veseljem napoveduje novo serijo glasbenih koncertnih dogodkov ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO, v katerih se bodo v letu 2016 predstavili domači in tuji glasbeni ustvarjalci, ki se bodo prvič srečali v Ljubljani. Poleg svojega solo nastopa bodo umetniki na rezidenci ustvarili tudi tri premierna skupna zvočna dela.

Program prvega ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO večera:
Boštjan Perovšek – Oko, ki sliši–16
Pablo Sanz - [in]audible
Boštjan Perovšek in Pablo Sanz – premierno zvočno delo


V prvem duu slovenske glasbene barve zastopa skladatelj in ustvarjalec z mnogimi zvočnimi odvodi Boštjan Perovšek, sicer tudi član eksperimentalne skupine SAETA, avtor glasbe za filme, radijske igre, scenska dela ter galerijske in muzejske razstave doma in v tujini, številnih nagrajenih bioakustičnih skladb. Kot prvi v Sloveniji je postavil samostojno razstavo zvoka (Cankarjev dom Ljubljana, 2004), katere nadaljevanja so sledila v samostojnih postavitvah in projektih doma in tujini. Izdal je tudi vinilni LP "Bio, Industrial Acoustica (green)" na katerem se nahajajo skladbe iz opusa bioakustike in urbanega hrupa. (
Na drugem polu pa srečamo španskega umetnika, skladatelja in snemalca zvočnih pokrajin Pabla Sanza, ki poleg skladb ustvarja tudi zvočne situacije, instalacije in radijske igre. Že leta zvoje skladbe snuje na osnovi posnetkov zvočni krajih, razvija različne metode poslušanja, ukvarja se z arhitekturo prostora in prostorskim zvokom s katerim pri poslušalcih ali obsikovalcih ustvarja intenzivne zvočne izkušnje. V njegovi praksi pa je bistvenega pomena razposnavanje pragov slušnih zaznav in medsebojni odnosi med sluhom, snovjo, prostorom in časom. (

O projektu ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO:

Glasbeni cikel ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO, ki usmerja pozornost na glasbene dvojice, v letu 2015 nadaljuje pota razpiranja sodobno glasbenih pristopov, združevanja in povezovanja domačih in tujih glasbenikov. V združevanju perspektiv, metodologij, tehnologij, estetik produciranja novih umetniških del, se seveda izpostavlja vprašanje kakšne potenciale skriva dialoško pogojena ustvarjalnost?

Glasbeni dogodki so zasnovani na način predstavljanja samostojnega dela izbranih avtorjev v kombinatoriki samostojnih avtorskih nastopov, ki jih zaokroži nova so-avtorska skladba. Na ta način se razpira vpogled v heterogene estetske, politične, osebne pristope h glasbenemu komponiranju, ter v možna preoblikovanja, nadgradnje, zdrse in vrzeli, ki nastopijo v prostoru vmesnosti in prekritja - na mestu, ko ednino nadomesti dvojina. Duet namreč ni izbran samostojno s strani avtorjev, temveč je predložen. Povabilo, kot izhodiščna točka, se premišljuje kot polje potencialnosti; v dialogu, izmenjavi, skupnem delu na daljavo in v živo,  med ustvarjalci vznika in se oblikuje novo zvočno delo.  Oblikuje in odpira nove vezi, medosebna, mednarodna sodelovanja in mreženja, pri čemer je Ljubljana postavljena kot vozlišče srečanja in srčika utripa, ki te vezi poganja.

Produkcija: CONA Zavod za procesiranje sodobne umetnosti
Kurator: Brane Zorman
Partner: Kino Šiška

Program zavoda CONA podpira Mestna občina Ljubljana,
ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO podpira Ministrstvo za kulturo RS

Zunanje povezave: www.perovsek.sipablosanz.infoCONA

Vir: Cona, Napovednik.com

Zemljevid