Mikrobot 0.4

Trenutno fazo v razvojnem projektu Mikrobot avtorjev Stelarca in Stefana Doepnerja bo predstavil S. Doepner.

Mikrobot 0.4 je trenutna faza v razvojnem projektu Mikrobot, ki tematizira naraščajočo intimnost strojev in človeškega telesa ter uprizarja možno prihodnost, v kateri bo telo naseljeno z mikro in nano senzorji, napravami in roboti, ki bodo razširili našo bakterijsko in virusno populacijo (npr. nanoroboti, ki bodo odkrivali patogene celice v telesu ipd.). Gre za majhen šestnožen, insektu podoben robot, ki bo oblikovan in skonstruiran tako, da lahko spleza po Stelarcovem jeziku in v njegova usta. Projekt se vključuje v Stelarcovo konceptualizacijo zastarelega telesa (obsolete body) in nagovarja naše strahove, predsodke in vizije o dopolnjevanju in nadgrajevanju človeškega telesa (extended body) s pomočjo sodobne tehnologije.

Predstavitev bo zgodba o razvoju tega kompleksnega projekta, o mikro tehnoloških izzivih in mikro uspehih ter makro vprašanjih naseljevanja človeškega telesa z nanotehnologijo.

V lanskem letu sta Stelarc in Doepner na festivalu Speculum Artium v Trbovljah in v prostorih Cirkulacije 2 v Tobačni predstavila prvo fazo Mikrobota.

Predstavitvi Mikrobota 0.4 sledi prednovoletno druženje Cirkulacije 2.

Produkcija Mikrobota 0.4: Kud Obrat
Podpora: Lars Vaupel, Cirkulacija 2
Mikrobot 0.4 sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.

Vir: Kud Obrat, Napovednik.com

Zemljevid