Dobimo se na Magistratu

Julija Vrabec, klarinet
Andreja Markun, klavir
* * *
Ana Dolžan, violina
Sae Lee, klavir

Spored:

Robert Schumann: Fantasiestücke (Fantazijske skladbe) za klarinet in klavir, op. 73

Igor Stravinski: Tri skladbe za klarinet solo

Igor Dekleva: Igre menjav

Claude Debussy: Première rhapsodie (Prva rapsodija)

* * *

Jani Golob: Tri novele za violino in klavir

Johannes Brahms: Sonata št. 1 v G-duru za klavir in violino, op. 78

Julija Vrabec se je rodila leta 1995 v Ljubljani. Glasbeno šolo ter umetniško gimnazijo je dokončala pod mentorstvom profesorja Boruta Vatovca v Kopru, sedaj pa obiskuje Akademijo za glasbo Ljubljana pod mentorstvom profesorja Jožeta Kotarja. Že v nižji glasbeni šoli je dosegala visoke rezultate na mednarodnih tekmovanjih, kot so Euritmia, Carlino, Krško ter Temsig, na katerem je poleg prvega mesta prejela tudi posebno nagrado za najbolj obetavnega mladega tekmovalca. V času srednješolskega izobraževanja je dosegla tretje mesto na mednarodnem tekmovanju pihalcev Emona v Ljubljani, drugo mesto in zlato priznanje na državnem tekmovanju Temsig ter zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju Svirel. Nastopila je v okviru koncertnega cikla Prisluhnimo v Križankah, na festivalih Ljubljana, Imago in Lent, Bienalu sodobne glasbe v Kopru ter Svetovnih glasbenih dnevih v Ljubljani. Komorno je sodelovala v triu s harfo in flavto, klavirjem in violino, klavirjem in violončelom ter v kvartetu klarinetov, s katerim so na državnem tekmovanju Temsig prejeli prvo nagrado in zlato plaketo. Letos je na mednarodnem tekmovanju Svirel dosegla prvo mesto v svoji kategoriji. Udeležuje se seminarjev priznanih klarinetistov, kot so Sabine Meyer, François Benda, Charles Neidich, Milan Rericha, Paolo Beltramini, Stefan Harg in Robert Spring, poleg tega redno obiskuje tudi druge seminarje pri nas in v tujini.

Pianistka Andreja Markun je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Dubravki Tomšič Srebotnjak, nato pa se je izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo v Baslu. Leta 1998 je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana za izvedbo Koncerta za klavir in orkester št. 2 Ludwiga van Beethovna. Od leta 2002 deluje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani kot profesorica klavirja in korepetitorka. Z mladimi glasbeniki nastopa na recitalih po Sloveniji in v tujini, spremlja pa jih tudi na domačih in mednarodnih tekmovanjih.

* * *

Ana Dolžan se je rodila leta 1992 v Kranju. Violino se je začela učiti pri petih letih v razredu prof. Branke Marčan v Glasbeni šoli Kranj. šolanje je nadaljevala v Glasbeni šoli škofja Loka in nato na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Armina Seška, kjer je maja 2011 maturirala z odliko. Isto leto se je vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani v razred prof. Primoža Novšaka in lani diplomirala z odliko (diploma summa cum laude). Sedaj je študentka prvega letnika magistrskega študija, prav tako v razredu prof. Primoža Novšaka na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V tem času se je dodatno izobraževala tudi pri Janezu Podlesku, Volodji Balžalorskem, Tomažu Lorenzu, Wonji Kim, Igorju Ozimu, Triu di Parma in drugih. Udeležila se je številnih mednarodnih in državnih tekmovanj, kjer je dosegla zavidljive rezultate. Prejela je številne nagrade, med njimi leta 2009 tretjo nagrado (drugo mesto) na tekmovanju Paolo Spincich v Trstu in prvo nagrado na tekmovanju v Sremski Mitrovici, leta 2010 prav tako prvo nagrado na tekmovanju v Sremski Mitrovici, leta 2015 pa drugo nagrado (prvo mesto) na Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije in posebno nagrado žirije za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Za svoje dosežke na glasbenem področju je prejela tudi priznanje Občine škofja Loka. V šolskem letu 2010/11 je bila koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, med letoma 2005 in 2011 pa tudi koncertna mojstrica Godalnega orkestra Arseia, ki se lahko pohvali z mnogimi koncerti doma in v tujini. Zadnja štiri leta igra tudi prvo violino v Godalnem kvartetu Arseia, ki je že večkrat uspešno nastopal v Sloveniji in drugje. Poleg stalnih zasedb na Akademiji za glasbo sodeluje tudi z Godalnim orkestrom Amadeo, Orkestrom Hiše kulture Celje, Orkestrom Mladi ljubljanski solisti, Orkestrom RTV in Orkestrom Slovenske filharmonije. Kot solistka je nastopila z Godalnim orkestrom Arseia, Obalnim komornim orkestrom, Komornim orkestrom Slovenske filharmonije in Simfoničnim orkestrom SNG Maribor v Sloveniji, Srbiji, Italiji, Hrvaški in na Irskem, kjer je občinstvo navdušila z deli Vivaldija, Wieniawskega, Čajkovskega, Paganinija, Sarasateja in drugih.

Sae Lee (Osaka) je diplomantka tokijske univerze Toho Gakuen, kjer je študirala pri profesorjih Kazuhiko Nakajima in Etsuko Tazaki. Hkrati je študirala tudi v razredu profesorjev Julie in Konstantina Ganev. V letih 2007 in 2008 je z odliko zaključila študij klavirja in komorne glasbe na Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Njeni profesorji so bili Michel Beroff, Eric Le Sage in Laszlo Hadady. Je dobitnica devetih prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Izpostaviti velja prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Citta di Padova (Italija) in prvo nagrado na mednarodnem pianističnem tekmovanju Albert Roussel (Sofia, Bolgarija). Solistično koncertira z orkestri, kot so Kansai Philharmonic Orchestra, Osaka Philharmonic Orchestra - Opus), Sofijska filharmonija, Plevenska filharmonija in Simfonični orkester mesta Kojima. Koncertirala je na Yamahinem glasbenem festivalu, mednarodni klavirski akademiji v mestu Hamamatsu, mednarodni glasbeni akademiji v Nici (Francija) in na priznanem pariškem festivalu Piano ŕ Enghien. Kot aktivna komorna glasbenica sodeluje s saksofonistom Miho Rogino, s katerim nastopata po svetu kot Duo Kalypso. Duo je dobitnik prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih Fnapec (Pariz) in Carlo Soliva (Italija). Sae je nastopila v več televizijskih in radijskih prenosih po Japonski in v Evropi. Za seboj ima koncerte po Andori, Avstriji, Bolgariji, Franciji, Grčiji, Italiji, Japonski, Nemčiji, Sloveniji, španiji, Ukrajini in Tajski. Na Unescovi konferenci v Kazahstanu je izvedla odmeven recital. Sae Lee je zaposlena na Univerzi v Ljubljani na Akademiji za glasbo kot strokovna sodelavka za področje korepeticij.

Vir: Glasbena mladina ljubljanska, Napovednik.com

Zemljevid