Nad mestoM - dan na Piramidi, med grajskimi ruševinami

Celodnevno kulturno-umetniško in izobraževalno dogajanje na mariborski Piramidi, s katerim želimo opozoriti na pomanjkljivo urejenost ene od ključnih mestnih identifikacijskih točk in jo tako še nekoliko drugače umestiti v zavest meščanov.

PROGRAM:

10.00 Pohod gibalno oviranih na Piramido (zbirna točka ob vznožju Piramide)

10.30 S parka na Piramido: voden sprehod in vodstvo po ruševinah gradu (zbirna točka pri paviljonu v parku)

11.00 Spoznaj, varuj, ohrani: delavnica kartonastih mečev in kronic za otroke16.00 S parka na Piramido: voden sprehod in vodstvo po ruševinah gradu (zbirna točka pri paviljonu v parku

17.00 Spoznaj, varuj, ohrani: delavnica medaljonov Ulrika III. Mariborskega za otroke
Grajska pletilnica: delavnica kvačkanja in pletenja

18.00 Maribor metropola: pripovedovanje anekdot in zgodb o mestu

18.30 Degustacija vin lokalnih vinarjev s pečenimi kostanji

19.00 Koncert skupine Orkestrada s svetlobno intervencijo

Za lačne in žejne bodo poskrbeli vinarji konzorcija Piramida in Izletniška kmetija Horvat.
Dogajanje je uvrščeno v spremljevalni program Festivala Stare trte in v Dneve evropske kulturne dediščine.
V primeru dežja se vidimo v soboto, 10. oktobra.
Informacije: zdruzenje.reaktor@gmail.com in na FB strani (Združenje Reaktor)Večkrat s Piramide občudujete mesto ter razkrite ruševine nekdanjega gradu? Se vam ne zdi, da so potenciali ene od osrednjih mariborskih identifikacijskih točk premalo izkoriščeni? Združenje Reaktor po lanski, uspešno izvedeni in odmevni svetlobni intervenciji Luči na reki, ki smo jo pripravili ob 850-letnici prve omembe mesta v virih, v letošnjem letu pripravlja akcijo nad mestoM, s katero želimo Piramidi, tej mestni ikoni, poleg obstoječe rekreacijske (in v zadnjem času enološko-gostinske) dimenzije pridati še izobraževalno in kulturno-umetniško vlogo ter jo na ta način nekoliko drugače vgraditi v zavest meščanov. Hkrati želimo obuditi interes za njeno bogato preteklost, na naravno zraščenost z mestom ter podpreti aktivnosti, ki težijo k njeni večji urejenosti, s posebnim ozirom na dostopnost griča za gibalno ovirane.

Skupaj z Zavodom Gremo na Pohorje, v Maribor in Vidom Kmetičem sredi zlate jeseni in zorečega grozdja na nekdanjem Grajskem griču pripravljamo celodnevno dogajanje, ki ga bo stkalo več vidnih mestnih kulturnih akterjev, institucij in ljubiteljev. Obiskovalcem vseh starosti ponujamo pester kulturno-izobraževalni program, ki vključuje različne delavnice za otroke, odrasle in osebe s posebnimi potrebami – fokus ene bo npr. izdelava pečatnika Ulrika III. Mariborskega, ki so ga našli med izkopavanji leta 2012 – , pripovedovanje zgodb in anekdot povezanih z mestom, dva vodena sprehoda na osrednji mestni grič (zbirna točka bo pri paviljonu v Mestnem parku), s poudarkom na naravni in kulturni dediščini ter s strokovnim vodstvom po ruševinah gradu. Večer bo namenjen koncertu skupine Orkestrada (člani so prejemniki nagrade za najboljši slovenski šanson leta 2013) in svetlobni intervenciji, ki bo ozaljšala scenografsko in simbolno izjemno močne grajske ostaline.
Akcijo podpira Zavod za turizem Maribor, ki je dogajanje uvrstil v spremljevalni program Festivala Stare trte. Prav tako je dogodek uvrščen v program Dnevov evropske kulturne dediščine. Konzorcij vinarjev Piramida bo na ta dan poskrbel, da ne bo lačnih in žejnih, zato ste vabljeni, da se ob sproščenem vzdušju, na svežem zraku ter ob kvalitetnih vsebinah in duhovni hrani napolnite pred prihajajočimi hladnimi dnevi.

Vir: Združenje Reaktor, Napovednik.com

Zemljevid