Festival BaRock 2015 - Anika Horvat in Severa Gjurin

Glasbeni festival BaRock se zavzema za široko pokritost glasbenih in umetniških zvrsti. Programski koncept je zasnovan z vsebinsko bogato ponudbo, ki zaobjema kar najbolj številno publiko in podpira kvalitetno slovensko glasbo in umetnike.

Anika Horvat je že od malih nog v svetu glasbe, saj je njen oče bil znan skladatelj.
Prvi pravi uspeh pa je prišel z zmago na poletnem festivalu MMS leta 1996 s skladbo Lahko noč, Piran. Takoj za tem je bil izdan CD z istim naslovom. Kljub zmagi je Anika še vedno izpopolnjevala tehniko petja. To ji je tudi uspevalo, saj so jo dve leti kasneje povabili k sodelovanju pri snemanju CD-ja Ura brez kazalcev, v katerem so posnete priredbe najlepših slovenskih evergreenov in v katerem jo je spremljal Big Band RTV Slovenije. Leta 1998 je nastopila na Slovenski popevki s pesmijo Nočem. Leta 2000 je izdala peti samostojni album Čutim,da živim,na katerem so bili kar trije singli velike uspešnice: Predala se ne bom, Ogenj in led in Čutim da živim. Leta 2002 je nastopila na EMI s pesmijo Če ni ljubezni. Prejela je 1912 glasov in se uvrstila na 9. mesto. Posledično se zato ni uvrstila v finale. Leta 2003 je posnela duet z slovenskim raperjem Klemnom Klemnom, pesem Kdo si ti. Kljub temu,da je veliko nastopala samostojno,nikdar ni opustila koncertiranja z Big Bandom RTV Slovenija in tako je počasi nastajal že drugi album. Leta 2005 je nastopila na EMI s pesmijo Kje si. Istega leta je nastopila tudi na Slovenski popevki s pesmijo Nihče ne ve in se posledično uvrstila na 2. mesto. Leta 2006 je nastopila na Slovenski popevki s pesmijo Belo nebo in po mnenju strokovne žirije zmagala. Leta 2007 je izdala že drugo ploščo z Big Bandom RTV Slovenija in napolnila Cankarjev dom. Dve leti je nato nastopala z repertoarjem ,ki ga ima z Big bandom. Leta 2009 je nastopila na Slovenski popevki s pesmijo Samo ti in spet zmagala po mnenju strokovne žirije. Po mnenju občinstva pa se je uvrstila na 4. mesto. Leta 2011 je s pesmijo In situ nastopila na Slovenski popevki in prejela nagrado za najboljšo interpretacijo. Leta 2012 je s pesmijo Naravno nastopila na Slovenski popevki. Leta 2013 je praznovala 25 let glasbene kariere. Obenem pa je tudi izdala album za otroke z naslovom Od Pike do Acota.

Severa Gjurin je samostojna glasbena in likovna umetnica. Kot vokalistka glasbene zasedbe Olivija leta 2004 izdala album z naslovom Med moškim in žensko, že leto kasneje pa še album Brez sramu in strahu. Kasneje je sodelovala z Vladom Kreslinom na njegovem albumu Cesta. V filmu Metoda Pevca Hit poletja je prispevala naslovno pesem. Sedaj veliko sodeluje z bratom Galom Gjurinom, pa tudi z Dejanom Lapanjo, Borutom Činčem ter mnogimi drugimi glasbeniki.
Sodelovanja/dueti: Abel in Kajn (z Vladom Kreslinom) (2007), Ti si moje srce (s Pedrom Lousadom in Davidom Rossijem) (2008), Ples (z Dejanom Lapanjo) (2009), Beli prah (z Niet) (2010), Spet doma (z Galom Gjurinom, Miho Debevcem in Tomažem Rožancem) (2010), Srce (z Jano Sen) (2012), Preko vseh mej (z Jano Sen) (2012), Pod staro jablano (z Niet) (2012), Zibaj me (z Vladom Kreslinom) (2013).
Glasbeni projekti: Projekt Bob Dylan: Not Dark Yet (2011), Projekt R.E.M.: Oh My Heart (2012), Telstar – od tod do vesolja: Telstar (z Galom Gjurinom) (2012), Hommage Pengov: Bila sva vse (z Galom Gjurinom) (2014).
Solo pesmi: Mlade oči (2008), Kakor da se nič ni zgodilo (2012), Ali je še kaj prostora tam na jugu (2014).
Njen prepoznavni vokal, altovsko mehak, je trademark, ki mu ni para.

Vir: Društvo Vedomec, Napovednik.com

Zemljevid