Trije sveži pristopi k poučevanju razmišljanja

  • Kaj:
  • Kdaj: sreda, 10.6.2015 od 15.30 do 18.55
  • Kje: OŠ Poljane, Ljubljana
  • Prireditelj: deBono.si
  • Vstopnina: Brez vstopnine

1. Poučevanje osredotočenega in ustvarjalnega razmišljanja v osnovni in srednji šoli – CoRT po de Bonu
2. Transakcijska analiza pri poučevanju otrok
3. BesedoVanja

ad1. POUČEVANJE OSREDOTOČENEGA IN USTVARJALNEGA RAZMIŠLJANJA V OSNOVNI IN SREDNJI ŠOLI – CoRT PO dE BONU: 15.30 – 17.00

NASTJA MULEJ
Radovednica, ki je vse življenje iskala kreativnost, na eni, drugi, tretji fakulteti, v enem, drugem, tretjem poklicu, v eni, drugi, šestdeseti državi … Kreativnost je končno našla, ko je spoznala dr. Edwarda de Bona in njegova orodja za učinkovito in ustvarjalno razmišljanje: Šest klobukov razmišljanja, Lateralno razmišljanje in Enostavnost. Ko je dobila svoje otroke, je končno tudi razumela, kaj ji govorijo zaposleni v podjetjih, s katerimi večino časa dela kot svetovalka in trenerka: da bi bili veliko bolj učinkoviti, če bi lahko zaposlili kreativne zaposlene. In tako je de Bona prosila, da jo nauči še, kako poučevati razmišljanje v šolah. To bo na kratko predstavila na tem dogodku.

KAJ JE CORT?
CoRT so orodja za namerno razmišljanje. Ustvarjalno in ne rutinsko. Sodelovalno in ne tekmovalno. Konstruktivno in ne kritično. Snovanje rešitev in ne analiziranje problema. Tolerantno in ne napadalno. Paralelno in ne nasprotujoče. Tako lahko razmišljamo in delujemo – če se tega le naučimo in nam z redno vadbo zleze pod kožo. Začnemo lahko že pri štirih letih.


BOJANA TANCER
Iskalka novih poti v šoli in v življenju. Očitno se ničesar ne nauči iz izkušenj, ker se še vedno ni naučila potrpežljivosti in sprejemanja "samo po sebi umevnega". Verjame, da prihodnost prinaša pozitivne spremembe, ker naši otroci ne bodo pripravljeni sprejemati neumnosti in bodo sami oblikovali jutri. Že zdaj se veseli.

KAKO CORT DELUJE?
Predstavila bo, kako je z učenci v 5. in 6. razredu pol leta preigravala in vadila tehnike razmišljanja. Sami se boste prepričali o nenavadni moči tehnik iz koncepta CoRT, ki se je pokazala, ko so napredek ob koncu evalvirali. Učenci so izboljšali svoje dosežke na vseh merah ustvarjalnega razmišljanja, bili pa so tudi bolj pozorni. Pomembno je, da so napredovali vsi.


ad2. TRANSAKCIJSKA ANALIZA PRI POUČEVANJU OTROK: 17.20 – 18.05

JANA ŠUŠTERŠIČ
Psihologinja, ki se neprestano uči. Nacionalna koordinatorka za program TAPA v Sloveniji. Zanimajo jo ljudje, odnosi in čudeži, ki se dogajajo v naši bližini vsak dan. Iz izkušenj ve, da je čustvena inteligentnost (EQ) za uspeh v življenju pomembnejša od inteligentnosti (IQ).
Transakcijska analiza ji je pomagala, da bolje razume sebe, druge ljudi in svet, zato je njena ambasadorka. Njeno poslanstvo je, da to omogoči tudi drugim ljudem in izjemno koristne in uporabne koncepte transakcijske analize predstavi otrokom, učiteljem in staršem ter jih nauči, kako jih uporabljati v vsakdanjem življenju. Tako bodo imeli boljše odnose, se bodo bolje prilagajali spremembam, se lažje učili in bodo uspešnejši v življenju.

KAJ JE TRANSAKCIJSKA ANALIZA IN KAKO JO UPORABLJAMO ZA POUČEVANJE OTROK?
Transakcijska analiza je teorija osebnosti in sistematičen pristop za osebno rast in razvoj. Je enostaven in uporaben model za razumevanje človekove osebnosti, odnosov in življenja. Namen njenega avtorja, Erica Bernea je bil, da koncepti psihoterapije, osebne rasti in razvoja, postanejo razumljivi in uporabni vsem.
V sodelovanju z Julie Hay, TSTA, prinaša v Slovenijo program TAPA (Transactional Analyses Proficiency Award), katerega bistvo je širiti transakcijsko analizo in njeno uporabo. Namen tega neprofitnega programa je, da se vse skupine v trikotniku naučijo temeljev TA ter da razumejo, kako jih lahko uporabijo. Transakcijska analiza je uporabna v psihoterapiji, svetovanju, izobraževanju in v organizacijah. Kot je rekel Eric Berne "Transakcijska analiza je predobra, da bi bila namenjena samo bolnim."


ad3. BESEDOVANJA: 18.10 – 18.55

VANJA LEBAR
Je pedagoginja in andragoginja in deluje na področjih izobražeVanja, samoizobražeVanja, umoVanja in tekmoVanja. Načrtuje drugačna poučeVanja in utrjeVanja in izmenjaVanja izkušenj. NerazumeVanja so izziv za sprašeVanja. OcenjeVanja ni, so pa tekmoVanja. Priporoča utrjeVanja. NačrtoVanja so del naših aktivnosti, zato so potrebna usklajeVvanja.

BESEDOVANJA
Z uporabo vadnice: "Umska poigraVanja in Besedovanja" bo predstavila rešitev spominskega sistema. Udeleženci se bodo lotili izziva, kako si z abecedo zapomnimo 100 – 150 besed že v nekaj poskusih. Pogledali si bodo lahko trenutke dela na delavnicah v zbranih utrinkih. Vanja bo pokazala in povedala, kako so različne generacije sprejele drugačen pristop k učenju s pomočjo besedne igre in besednih oblik.

Vprašanja in prijave na info@deBono.si

Vir: deBono.si, Napovednik.com

Zemljevid