Brandon LaBelle (DE) in TAO G Vrhovec Sambolec (SLO)

Trojni koncertni zvočni dogodek na katerem se bosta prvič skupaj predstavila dva uveljavljena zvočna in perfomativna umetnika, ki z besedami prepletata zvok in prostor

Koncertni program:

Tao G. Vrhovec Sambolec - Tuning In, zvočna postavitev, 2011

Postavitev Tuning In kaže na obstoj neslišnega homogenega in vsepotekajočega glasbenega zvoka, ki se ne nahaja v nekem določenem prostoru ampak obstaja le v časovni dimenziji. Zbirka internetnih posnetkov posameznega tona "a" v postavitvi omogoči slišnost majhnega dela tega potekajočega in neprekinjenega globalnega zvoka.

Brandon LaBelle - Zvok z dna grla, skoraj
Kje leži moj glas? Kakšne zvoke proizvaja znotraj prostora mišljenja? LaBelle v pričujoči predstavitvi sledi glasu znotraj in zunaj telesa, da bi se dokopal do notranjega glasu kot paradoksalnega spoja zvoka in tišine. S tega zornega kota je glas razumljen kot os, ki povezuje tisto, kar je nad jezikom, s tistim, kar je pod njim.

Brandon LaBelle in Tao G. Vrhovec Sambolec - Robovi poslušanja, performans, 2015

V iskanju nevidnega, neslišnega in neštevnega Brandon LaBelle in Tao G. Vrhovec Sambolec raziskujeta odnose med dejavnostmi gledanja, branja in poslušanja besedila. Kakšen prehoden in ritmičen prostor se lahko vzpostavi med in skozi te aktivnosti? Ali lahko povzeti ritmi izjavljanja prenašajo pomene tihih besed in kdaj spomin zbledi do te mere da omogoči proces transformacije in abstrakcije?


O avtorjih:

Tao G. Vrhovec Sambolec (SI/NO/NL) je umetnik in glasbenik, ki se svojih postavitvah ukvarja z nevidnimi efemernimi pojavi ter idejo prostora. Njegova umetniška praksa je poetično raziskovanje razmerij med prehodnimi in časovnimi tokovi – kot so zvočni in vremenski pojavi in človeške aktivnosti – ter njihovimi naselitvami v arhitekturnih in socialnih prostorih.

Brandon LaBelle (DE) je umetnik in pisatelj, ki živi in dela v Berlinu. V svojem delu se posveča razmerju med javnim in zasebnim, družbenim in figuro izobčenca. Rezultat so situacijski projekti in performansi, intervencije v javnem prostoru, prevajanje in arhiviranje. Je urednik Errant Bodies Press in profesor na Akademiji za umetnost in dizajn v Bergnu, Norveška.


O projektu ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO:
Glasbeni cikel ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO, ki usmerja pozornost na glasbene dvojice, v letu 2015 nadaljuje pota razpiranja sodobno glasbenih pristopov, združevanja in povezovanja domačih in tujih glasbenikov. V združevanju perspektiv, metodologij, tehnologij, estetik produciranja novih umetniških del, se seveda izpostavlja vprašanje kakšne potenciale skriva dialoško pogojena ustvarjalnost?

Glasbeni dogodki so zasnovani na način predstavljanja samostojnega dela izbranih avtorjev v kombinatoriki samostojnih avtorskih nastopov, ki jih zaokroži nova so-avtorska skladba. Na ta način se razpira vpogled v heterogene estetske, politične, osebne pristope h glasbenemu komponiranju, ter v možna preoblikovanja, nadgradnje, zdrse in vrzeli, ki nastopijo v prostoru vmesnosti in prekritja - na mestu, ko ednino nadomesti dvojina. Duet namreč ni izbran samostojno s strani avtorjev, temveč je predložen. Povabilo, kot izhodiščna točka, se premišljuje kot polje potencialnosti; v dialogu, izmenjavi, skupnem delu na daljavo in v živo, med ustvarjalci vznika in se oblikuje novo zvočno delo. Oblikuje in odpira nove vezi, medosebna, mednarodna sodelovanja in mreženja, pri čemer je Ljubljana postavljena kot vozlišče srečanja in srčika utripa, ki te vezi poganja.

Produkcija: CONA Zavod za procesiranje sodobne umetnosti
Kurator: Brane Zorman
Besedilo: Jasmina Založnik, Brane Zorman
Soorganizator: CUK Kino Šiška

Program zavoda CONA podpira Mestna občina Ljubljana
ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO podpira Ministrstvo za kulturo RS

Zunanje povezave: www.taogvs.orgwww.realitysoundtrack.orgwww.brandonlabelle.net/www.cona.si

Vir: Cona, Napovednik.com

Zemljevid