Projekcija videov: Voyage to Europe, Excepting Yourself

Mestna galerija Ljubljana bo v sredo, 10. decembra, ob 19. uri gostila projekcijo videov Voyage to Europe, Excepting Yourself, ki so del projekta, posvečenega 100. obletnici prve svetovne vojne, pripravili pa so jih izbrani srbski umetniki.

Če začnemo s tezo, da je sodobna zgodovina tista zgodovina, v kateri živimo (Ogni storia è storia contemporanea – Benedetto Croce), tako še vedno obstaja potreba po konstantnem redefiniranju ali pa spraševanju identitete, principov, ki jih upoštevamo ali ignoriramo, in naše skupne zgodovine.
Kam spadamo? Kako so nas stoletja vojn oblikovala? Kje so danes ideologije in principi, za katere so ljudje umirali? Ali obstaja zasebno življenje zunaj politike?

Izbrani srbski umetniki in njihovi video projekti pripovedujejo o izgubljenih in manipuliranih vrednotah, ki so vplivale na našo preteklost, bodo vplivale na prihodnost in vplivajo tudi na sedanjosti. Breme zgodovine in družbena ter politična dediščina oblikujejo našo identiteto. Vprašanje pa se glasi: ali je sebi mogoče pobegniti, tudi če zamenjamo naše okoliščine?

Projekcije so le del širšega projekta posvečenega stoti obletnici prve svetovne vojne, dogodku, ki je dandanes podvržen raznim analizam in povečini prepuščen spominu. Do sedaj so na to temo nastale razstave Principless or not (Palais Porcia, Dunaj), With Heroes and Witnesses (Moderna galerija Likovni Susreti, Subotica), Peace, peace, peace (Collegium Artisticum, Sarajevo), I want to talk about the war (Klovićevi Dvori, Zagreb), The Missing Amount (Cultural Centre Consulate, Berlin).

Selektorici projekta: Zorana Djaković Minitti in Mia David Zarić

VIDEI:

Dragana Žarevac: Despair, 1996
Miloš Tomić: A Cousinly Slap, 2012
Marko Tirnanić: Distance, 2013
Aleksandar Jestrović Jamesdin: Gypsy style, 2009
Aleksandar Maćašev in Stephen Gee: Little Boxes, 2007

Več informacij o dogodku.

Zunanje povezave: www.mgml.si/mestna-galerija-ljubljana/dogodki-in-novice-409/vsi-dogodki-1289/projekcija-videov-voyage-to-europe-excepting-yourself/

Vir: Mestna galerija Ljubljana, Napovednik.com

Zemljevid